Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Petermann-breen på Grønland

Urovekkende gigant­sprekk oppdaget i en av Grønlands største isbreer

Bekymrer forskerne. 

SPREKK I ISBRE: Bilder av det som kan se ut som en sprekk i én av Grønlands største isbreer får forskere til å bekymre seg over havnivået. Video: ESA Earth Observation Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nye satellittbilder viser det forskere tror er en ny gigantisk sprekk i en av Grønlands største isbreer, Petermann-breen.

Både i 2010 og 2012 løsnet det enorme isflak fra den flytende Petermann-breen, og det er dette man frykter at den nye sprekken også vil kunne bidra til, skriver The Washingston Post.

Nær sentrum

På fredag tok NASA bilder av den nyoppdagede sprekken, etter å ha fått koordinater av professor Stef Lhermitte ved Delft University of Technology i Nederland, som først oppdaget den.

Bildene viser at en stor sprekk har åpnet seg nær sentrum av breen, som ifølge Washingtion Posts artikkel er uvanlig. Avisa omtaler sprekken som mystisk.

Urovekkende er det også, ifølge artikkelen, at den nye sprekken ikke ligger langt fra en annen sprekk, som blir beskrevet som enda bredere og lengre.

Frykten er at de to sprekkene skal krysse hverandre. Det kan føre til at en enorm del av breen løsner.

NASA-forsker Eric Rignot har studert Petermann-breen, og sier til The Washington Post at det er uvanlig å se sprekkdannelser fra sentrum av isbreer, fordi de vanligvis starter på sidene.

- Dette kan tyde på at isen har blitt for tynn på midten, sier han til avisa.

Kjempeflak

Dersom sprekken utvikler seg og isbredelen løsner, vil flaket trolig få en størrelse på mellom 130 og 180 kvadratkilometer, ifølge Jason Box, professor ved Forskningsinstituttet i København.

- Det er utrolig å se en sprekk danne seg så langt unna kalvingsfronten, sier Box, som selv har studert Petermann-breen på nært hold, til avisa Washington Post.

Det er anslått at isflaket som løsnet fra breen i 2010 var 250 kvadratkilometer stor. Flaket som løsnet i 2012 er sammenlignet med et område dobbelt så stort som Manhattan, eller litt større enn Tønsberg kommune.

DOBBELT SÅ STORT SOM MANHATTAN: Størrelsen på isflaket om løsnet fra Petermann-breen i 2012 var på størrelse med Manhattan i New York - gange to. Foto: NTB Scanpix
DOBBELT SÅ STORT SOM MANHATTAN: Størrelsen på isflaket om løsnet fra Petermann-breen i 2012 var på størrelse med Manhattan i New York - gange to. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Petermann-breen ligger i den nordvestre delen av Grønland, cirka 1800 kilometer nord for hovedstaden Nuuk.

Breen ligger 715 meter over havet, og har et areal på anslagsvis 1300 kvadratkilometer.

- Overraskende

Isbreforsker Geir Moholdt ved Norsk polarinstitutt sier Petermann-breen fikk stor oppmerksomhet i 2010 og 2012 da to store isfjell kavlet av.

- Det er overraskende at det nå er oppdaget en stor sprekk nokså langt fra kalvingsfronten. Dette kan bety kalving av et nytt isfjell om en viss tid, kanskje i løpet av et år, sier Moholdt.

Petermann-breen har en isbrem, ei tunge som går ut i fjorden.

- Hvis isbremmen forsvinner, øker det risikoen for at breis på land havner ut i sjøen, at mer is strømmer ut i havet. Det er selvfølgelig ikke dramatisk i seg selv at en isbre kalver, men en slik serie vi har sett fra Petermann-breen de siste åra, kan være et tegn på at det skyldes klimaendringer, at vi har fått et varmere klima, sier Moholdt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media