Ny studie:

Urovekkende lungesykdom-funn

Alvorlig lungesykdom mer vanlig hos marihuana-røykere, viser ny studie.

CANNABIS: Stoffet er blitt legalisert i flere land, men i Norge er det fremdeles forbudt. Foto: NTB/Shutterstock
CANNABIS: Stoffet er blitt legalisert i flere land, men i Norge er det fremdeles forbudt. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Marihuana-røykere er mer utsatt for alvorlige lungesykdommer som betennelse i luftveiene og emfysem enn vanlige sigarettrøykere.

Det viser en ny studie publisert i det fagfellevurderte vitenskapelige tidsskriftet Radiology.

- Akutt behov

Forskere tror det kan skyldes måten marihuana røykes på - og at stoffet er ufiltrert når det når lungene, skriver forskerne bak studien i en pressemelding publisert hos Radiology Society of North America.

Giselle Revah er hovedforfatter av studien. Hun skriver at marihuana er det nest mest røykte stoffet i verden - etter tobakk.

- Bruken har særlig økt etter legalisering i Canada og en rekke stater i USA. Den økte bruken har skapt et akutt behov for informasjon om hvordan marihuana virker på lungene. Det vet vi ikke nok om, skriver hun.

LUNGESYKDOM: Figur A og B viser emfysem hos en 44 år gammel marihuana-røyker. Figur C og D viser emfysem hos en 66 år gammel sigarettrøyker. Foto: RSNA
LUNGESYKDOM: Figur A og B viser emfysem hos en 44 år gammel marihuana-røyker. Figur C og D viser emfysem hos en 66 år gammel sigarettrøyker. Foto: RSNA Vis mer

Revah er lege, radiolog med spesialisering innen hjerte og brystkasse, og assisterende professor ved Ottawa-universitetet i Canada.

- Vi vet hva sigaretter gjør med lungene. Det finnes mye forskning og etablerte funn om hva sigarettrøyking gjør. Marihuana vet vi veldig lite om, sier hun i pressemeldingen.

Sammenliknet bilder

For å finne ut av dette, tok Revah og kollegaene hennes CT-bilder av 56 marihuana-røykere, 33-sigarettrøykere og 57 ikke-røykere.

Da forskerne sammenliknet resultatene, viste det seg at tre fjerdedeler av de som røkte marihuana hadde emfysem, en kronisk lungesykdom som kan gjøre det vanskelig å puste.

Emfysem er kjennetegnet av en endring i alveolestrukturen i lungene, og kan ikke kureres. Alveolene er de minste delene av lungene hvor oksygenet fra lufta går over i blodet, skriver Store medisinske leksikon.

- Emfysem inngår som en komponent i kronisk obstruktiv lungesykdom (kols), skriver leksikonet videre.

Bare 67 prosent av sigarettrøykerne hadde den samme lungesykdommen. Av de som ikke røykte noe, var det bare fem prosent som hadde emfysem.

De fant også ut at det var mer vanlig med luftveisinfeksjon hos de som røykte marihuana, sammenliknet med de andre gruppene.

TESTER: Thomas Seltzer, kjent fra «Trygdekontoret», tester medisinsk hasj i den nye dokumentaren «Cannabis» på NRK. Vis mer

De som røykte marihuana hadde også en høyere forekomst av gynekomasti, en hormonforstyrrelse som forårsaker større brystvev hos menn.

Revah beskriver funnene som overraskende, spesielt fordi pasientene som hadde røykt sigaretter, hadde vært røykere i lang tid.

- Trolig irriterende

Hun sier at forskjellen mellom de to gruppene kan skyldes flere faktorer: Marihuana røykes som regel uten filter, mens sigaretter ofte kommer med filter. Det betyr at flere partikler når ned i luftveiene.

I tillegg inhaleres marihuana gjerne på en annen måte enn sigaretter.

- Det har blitt foreslått at det å røyke en joint avsetter fire ganger så mange partikler i lungen enn en gjennomsnittlig sigarett. Disse partiklene er trolig irriterende for luftveiene, sier Revah.

Hun sier også at det trengs mer forskning på området, og da gjerne med flere deltakere og mer informasjon om hvor mye folk røyker.

Hun sier at man i framtida kan forske på hvorvidt ulike måter å innta stoffet, kan gi forskjellige utslag på helsa.

- Det hadde vært interessant å finne ut av om inhalasjonsmetoden utgjør en forskjell, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer