Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Urovekkende, men ikke overraskende

Statens Tobakkskaderåd synes resultatet av en ny undersøkelse om røyking er urovekkende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er veldig opptatt av at ungdom som begynner å røyke må utsette røykestart så lenge som mulig, sier fungerende direktør Kari Huseby.

Hun viser til en undersøkelse som avslørte at barn som begynner å røyke før de er 15, har dobbelt så stor risiko for å utvikle lungekreft som de som begynner først når de er mellom 20 og 24 år. Samtidig vet vi at 70 prosent av daglige røykere begynner før de er 18.

25 prosent røyke-kutt

Huseby sier at resultatene fra undersøkelsen i Massachusetts er overraskende.

- Men jeg er ikke overrasket over at man stadig finner flere skadevirkninger av tobakk, understreker hun.

- Vi finner stadig nye farer vi ikke har vært klar over. Blant annet vet vi nå at nikotin stimulerer det samme punktet i hjernen som heroin og kokain, og regnes som like avhengighetsskapende som sterkere stoffer.

Den siste undersøkelsen fra USA motiverer tobakkskaderådet i forebyggingsrabeidet mot ungdom. Det samme gjør resultatene av prosjektet «Vær Røykfri», som er rettet mot ungdomsskolen.

Rundt halvparten av landets ungdomsskoleelever deltar i prosjektet. Hvert år tegner de kontrakt med læreren og foreldrene, der de lover å ikke begynne å røyke det neste året. Hvert år blir en elev i hver klasse trukket ut som vinner av en klokke, et fotoapparat eller en discman.

- Tall fra HEMIL-senteret (Senter for forskning om helsefremmende arbeid, miljø og livsstil) i Bergen viser at det er en nedgang på 25 prosent i antall nye røykere blant elevene som deltar i programmet. Det viser at forebyggingen nytter, sier Huseby.