- Urovekkende mye kullos

Håpet svinner i West Virginia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Seint tirsdag kveld norsk tid er det fortsatt ikke noe livstegn fra de 13 gruvearbeiderne som er savnet etter eksplosjonen i West Virginia i går. Håpet om å finne dem i live fikk en knekk tidligere i dag, da målinger av luftkvaliteten inne i gruva viste at kullosnivået er så høyt at det ikke er mulig å puste der.

Guvernør Joe Manchin sier til AP at folk i West Virginia tror på mirakler.

- Det fins fortsatt en mulighet, og det fins håp, og vi har håp, sa Manchin i dag.

Tidlig mandag morgen amerikansk tid gikk en arbeider ned i kullgruva i Tallmansville i West Virginia for å sjekke at alt var ok før gruva ble gjenåpnet etter nyttårshelga. To gruveteam sto klare til å gå ned.

Han rapporterte at alt var ok. Da det andre teamet var på vei ned smalt det. De 13 som er savnet skal da allerede ha kommet seg 80 meter under bakken og 3000 meter inn i gruvene.

Eksplosjonen ødela det interne kommunikasjonssystemet, og det har ikke vært kontakt med de 13 siden ulykken. Først tirsdag ettermiddag norsk tid klarte redningsteamet å få ned et lite kamera gjennom et hull de har boret ned til stedet de 13 trolig har oppholdt seg.

President Ben Hatfield i International Coal Group, sier at målingene viser en urovekkende høy konsentrasjon av kullos i gruvene, og at de ikke har sett tegn til overlevende via kameraet som ble sendt ned.

- Kullosnivået overstiger nivået for hva man kan puste i, sier Hatfield til CNN.

VENTER PÅ LIVSTEGN:  Anna McCloys ektemann Randall McCloy er blant de 13 som er savnet. Foto: SCANPIX/AP
VENTER PÅ LIVSTEGN: Anna McCloys ektemann Randall McCloy er blant de 13 som er savnet. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Redningsarbeiderne har også forsøkt å få kontakt med eventuelle overlevende via å få dem til å banke tilbake, uten resultat.

To team jobber seg nå sakte menn sikkert inn mot stedet hvor de tretten trolig er fanget. I mellomtiden har flere enn 250 pårørende samlet seg i en kirke i nærheten og venter på oppdateringer om fremgang i redningsoperasjonen.

- Det er veldig opprørende, men man vel bare være tålmodig, sier John Helms. Hans 50 år gamle bror Terry er fanget i gruven.

- Jo lengre vi venter, jo mer bekymret blir man selvsagt over om de kommer til å finne noen i live.

Årsaken til eksplosjonen er foreløpig ukjent, men den kan ha vært forårsaket av lynet.

- Vi så ingen overlevende, men vi så bevis for kraftige ødeleggelser som følge av eksplosjon på utstyret, sier Hatfield.

Han har likevel ikke gitt opp håpet om å finne de 13 i live.

- De kan være et annet sted eller de kan ha barrikadert seg, sier Ben Hatfield.

<B>JOBBER PÅ SPRENG: </B> Redningsarbeidere jobber med å nå fram til de 13 savnede.