Urovekkende nedgang i boligbyggingen

Nedgangen i boligbyggingen er urovekkende, mener Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL). Tallet på påbegynte boliger gikk ned med 11 prosent i årets fem første måneder, sammenlignet med samme periode i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Hittil i år er det registrert 9.094 igangsatte boliger, mot 10.195 i samme periode i 2001.

- Nå må myndighetene ta sterkere grep for å sikre boligbyggingen, uttaler administrerende direktør Ralph Norberg i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) i en pressemelding. Han påpeker at utviklingen skjer samtidig med at Husbanken er i ferd med å gå tom for penger og må si nei til nye prosjekter.

Til tross for nedgangen er tallene for de fem første månedene i år nesten 5 prosent høyere enn i tilsvarende periode i 2000, og betydelig over nivået på nittitallet.

- Antallet boliger under arbeid er høyere enn på svært mange år. Det skyldes blant annet de positive impulsene boligmarkedet fikk i 2000 og 2001 og som gjorde at mange satte i gang nye boligprosjekter, sier Norberg, som frykter årets nedgang vil forsterkes hvis ikke myndighetene griper inn.

Målt i antall boliger er nedgangen hittil i år størst i Oslo og Akershus, fra et toppnivå på 2.573 igangsatte boliger i fjor til 1.930 igangsatte boliger i år. Oslo og Akershus er dermed tilbake på 2000-nivået.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer