Urovekkende nedgang i boligbyggingen

Nedgangen i boligbyggingen er urovekkende, mener Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL). Tallet på påbegynte boliger gikk ned med 11 prosent i årets fem første måneder, sammenlignet med samme periode i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Hittil i år er det registrert 9.094 igangsatte boliger, mot 10.195 i samme periode i 2001.

- Nå må myndighetene ta sterkere grep for å sikre boligbyggingen, uttaler administrerende direktør Ralph Norberg i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) i en pressemelding. Han påpeker at utviklingen skjer samtidig med at Husbanken er i ferd med å gå tom for penger og må si nei til nye prosjekter.

Til tross for nedgangen er tallene for de fem første månedene i år nesten 5 prosent høyere enn i tilsvarende periode i 2000, og betydelig over nivået på nittitallet.

- Antallet boliger under arbeid er høyere enn på svært mange år. Det skyldes blant annet de positive impulsene boligmarkedet fikk i 2000 og 2001 og som gjorde at mange satte i gang nye boligprosjekter, sier Norberg, som frykter årets nedgang vil forsterkes hvis ikke myndighetene griper inn.

Målt i antall boliger er nedgangen hittil i år størst i Oslo og Akershus, fra et toppnivå på 2.573 igangsatte boliger i fjor til 1.930 igangsatte boliger i år. Oslo og Akershus er dermed tilbake på 2000-nivået.

NTB