Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Urovekkende og bekymringsfullt

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) krisa i Nord- og Sør-Korea. Sikkerhetsrådet innkaller til krisemøte.

BEKYMRET: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er bekymret over krisa i Nord- og Sør-Korea. Dette bildet er tatt ved en annen anledning.Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
BEKYMRET: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er bekymret over krisa i Nord- og Sør-Korea. Dette bildet er tatt ved en annen anledning.Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Møtet vil finne sted tirsdag eller onsdag, ifølge en fransk diplomatkilde i FN.

Situasjonen er spent etter at Nord-Korea tirsdag skjøt flere titalls granater mot den sørkoreanske øya Yeonpyeong. Sør-Korea besvarte ilden, og Nord-Korea truer med omfattende gjengjeldelsessanksjoner dersom sørkoreanske styrker «setter fot over grensen».

Både USA, Kina, Russland, EU og NATO advarer mot eskalering av konflikten.

- Urovekkende Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener trefningene og den økte spenningen i grenseområdene mellom Sør- Korea og Nord-Korea er urovekkende.

- En væpnet konflikt kan få svært alvorlige konsekvenser. Det er avgjørende at begge parter nå viser tilbakeholdenhet, sier Støre i en pressemelding.

Det norske utenriksdepartementet opplyser at Den norske ambassaden i Seoul følger situasjonen nøye og har lagt ut informasjon til nordmenn på sin hjemmeside.

Ambassadens vurdering er at denne hendelsen ikke påvirker sikkerheten for norske borgere i landet. Ifølge UD bor de fleste registrerte norske borgere i Sør-Korea i byen Pusan og på øya Kodje, sør i landet.

Ambassadør Didrik Tønseth til Dagbladet: - En svært alvorlig episode.

Støre understreker at det nå er viktig å få til forhandlinger, direkte kommunikasjon og et diplomatisk spor — både mellom Nord- og Sør-Korea og gjennom de såkalte sekspartsforhandlingene. I sekspartsforhandlingene forhandler de viktigste aktørene i regionen om avvikling av Nord-Koreas atomprogram.

- Det er bekymringsfullt at en så spent situasjon får vare ved uten at det er utsikter til en diplomatisk løsning. Dagens hendelse og andre nordkoreanske provokasjoner, samt det at Nord-Korea har trukket seg fra sekspartsforhandlingene, har vanskeliggjort veien mot en fredelig løsning, sier utenriksminister Støre.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!