- Urovekkende og trist at dette kommer fra finansministeren

Klimaforskere inviterer Siv Jensen til naturfagstime.

KLIMADEBATT:  Reaksjonene har vært mange etter at Siv Jensen svarte ja på spørsmål om hun er i tvil om klimaendringene er menneskeskapte. 

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KLIMADEBATT: Reaksjonene har vært mange etter at Siv Jensen svarte ja på spørsmål om hun er i tvil om klimaendringene er menneskeskapte. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Frp-leder Siv Jensen svarte i et Aftenposten-intervju «ja» på spørsmålet om hun er i tvil om klimaendringene er menneskeskapte. Og reaksjonene har ikke latt vente på seg.

- Det er en blanding av overraskende og urovekkende at dette kommer fra finansministeren. Konsekvensene av klimaendringene vil ramme mange sektorer av samfunnet. Alt havner til slutt hos Finansdepartementet, sier Bjørn Hallvard Samset ved Cicero Senter for klimaforskning til Dagbladet.

- Bekymringen min er at vi ikke forbereder oss i tide på de endringene vi vet kommer. Dette er endringer som i stor grad er i stand til å tilpasse oss, men lettere jo raskere vi begynner prosessen, sier seniorforsker

- Viktig klimadepartement Tidligere SV-leder Kristin Halvorsen er direktør i Cicero. Hun var også Norges finansminister fra 2005 til 2009.

- Jeg kan bekrefte at finansdepartementet er et svært viktig klimadepartement, sier Halvorsen, men ønsker ellers ikke å delta i den politiske debatten. Hun ønsker i stedet Siv Jensen velkommen til en naturfagstime hos dem.

- Vi har klimaforskere på veldig høyt nivå, og hun er hjertelig velkommen hit. Vi setter gjerne sammen et program på høyt vitenskapelig nivå der vi belyser ulike sider ved klimautfordringene. Menneskeskapte klimaendringer er ikke et spørsmål om tro og tvil, det er et vitenskapelig bevist faktum og det er der Cicero kan bidra, sier Halvorsen til Dagbladet.

Svarene på spørsmålene om Frps og hennes syn på klimaendringene kom i en runde med ja- og nei-spørsmål med Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen og hennes redaktørkollega Harald Stanghelle.

Hun svarer «nei» på spørsmålet om hun er overbevist om at klimaendringene som er dokumentert de siste tiårene, er menneskeskapte — og «ja» på oppfølgingsspørsmålet om hun er «i tvil om det».

- Det kan tyde på at vi har en enda større kommunikasjonsjobb å gjøre. Svarene har ligget der siden 1990, og har blitt sterkere og sterkere. Konklusjonen har vært den samme i snart 30 år. Når Siv Jensen sier hun er i tvil, antar vi at tvilen kommer av at hun har ubesvarte spørsmål, og disse svarer vi gjerne på, sier Samset.

- Samfunnet må være forberedt Han sier samtidig at han er glad for at Siv Jensen er klar på at hun vil følge klimaforliket.

- Men endringer i klima handler om det uventede. Vi vet ikke hvor det uventede kommer, og da må samfunnet være forberedt. En slik uttalse fra finansministeren gjør meg bekymret over om hvorvidt regjeringen er i stand til å gjøre det som skal til for å møte disse utfordringene, sier Samset.

- Det er litt trist at denne typen holdning kommer fra henne, sier han.

Fremskrittspartiet måtte onsdag forklare sitt syn på global oppvarming, etter Jensens uttalser. I Stortingets spørretime onsdag ville Kjell Ingolf Ropstad (KrF) vite hva olje- og energiminister Tord Lien (Frp) mener etter uttalelsene.

- Det er ikke tvil i mitt sinn om at utslipp fra energiproduksjon, CO2 og metan og andre gasser, bidrar til klimaendringer, sa Lien.

- Når det er sagt, gjør denne regjeringen sammen med det nye flertallet mer for å bekjempe disse klimautfordringene enn det noen regjering tidligere har gjort, tilføyde han.

- Resultatene avgjør Overfor NTB sier Siv Jensen selv at hun føler hun fremstår unyansert i intervjuet. Hun sier at Frp erkjenner at det er menneskelig påvirkning på klimaet, men at partiet har «en nyansert tilnærming til dette».

- Det er ingen tvil om at det foregår klimaendringer. Men det foregår mye forskning, både på menneskelig påvirkning og på andre faktorer som påvirker klimaet, og vi har uttrykt tvil om hvor mye som utgjør hva, sa Jensen til VG i går kveld.

- Det er ingen tvil om at regjeringen baserer sin klimapolitikk på FNs klimapanel, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) til NTB.

På spørsmål om det sitter klimaskeptikere i regjeringen, svarer hun slik:

- Det vet jeg veldig lite om. Men jeg ser jo hva regjeringen gjør hver eneste dag. Det er resultatene som betyr noe.

Siv Jensen sitter onsdag i regjeringens budsjettkonferanse og det har derfor ikke lykkes Dagbladet i å få en kommentar fra finansministeren.

HALVORSEN INVITERER:  Tidligere SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen - nå direktør for Cicero - inviterer Siv Jensen til en naturfagstime med deres klimaforskere. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
HALVORSEN INVITERER: Tidligere SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen - nå direktør for Cicero - inviterer Siv Jensen til en naturfagstime med deres klimaforskere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer