Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Urovekkende plan fra Røkke

Kjell Inge Røkkes nye utspill om Kværner er urovekkende og forsterker problemene for selskapet, mener tillitsvalgt Rolf Utgård.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han er dypt bekymret over at storaksjonær Kjell Inge Røkke lanserer et nytt forslag til løsning for Kværner, uten å ha snakket med styret og de tillitsvalgte på forhånd. Utgård kan ikke tro annet enn at dette er enda et nytt utspill for å skape problemer for Kværner.

- Hvis han har positive hensikter, hadde det vært naturlig at han tok kontakt med Kværners styre, ledelse og tillitsvalgte for å finne fram til noe i fellesskap. Det har han ikke gjort, han har bare hatt møter med Yukos og andre aktører. Han hadde hatt all verdens tid og muligheter til å komme opp med løsninger hvis han hadde konsernets vel i tankene, sier Utgård til NTB.

Posisjonering

Han spør seg om Røkke nå posisjonerer seg for å kunne stemme nei til Yukos-løsningen neste fredag.

- Han kan si at han har lagt fram et forslag som ingen vil diskutere, at han er blitt møtt med en fiendtlig holdning, og at Kværner dermed kan ha det så godt, sier Utgård.

Han tror også Røkkes innspill kan betraktes som et litt desperat forsøk på å skaffe seg en dominerende posisjon i Kværner.

- Han har hele tiden lagt fram forslag som vil sikre ham særfordeler, og aldri gått med på at han skal behandles på linje med andre aksjonærer, sier Utgård.

Han mener det er helt urealistisk å tro at bankene vil sanere gjeld, slik Røkke har foreslått.

- Et nytt forslag fra Røkke må være minst like bra for bankene som det som foreligger, og det har jeg ingen tro på. Vi sliter fortsatt med å få bankene på plass innenfor den skisserte løsningen. Det har vært en møysommelig prosess, og det vil ta tid å begynne på nytt med et annet forslag, sier han.

Forsterke problemer

Rolf Utgård frykter at Røkkes nye utspill vil forsterke Kværners økonomiske problemer. Kursen på Kværner-aksjen sank onsdag med 20 prosent.

- Dette skaper usikkerhet blant kunder og leverandører. Vi står foran store kontraktsinngåelser og trenger ro til å få på plass garantier. Røkke kan nå spenne bein for en av sine viktigste konkurrenter, og det er helt forbrytersk hvis det ligger noe slikt i kortene, sier Utgård.

Han mener det er grunn til å tro at Røkke kan blokkere en Kværner-løsning på generalforsamlingen neste fredag. Røkke trenger om lag 25 prosent av aksjene for å hindre to tredels flertall, og han er trolig på vei til å oppnå det.

(NTB)

Hele Norges coronakart