Coronaviruset:

- Urovekkende spredning i Oslo

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er bekymret for smittespredningen i Oslo.

CORONAVIRUSET: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener spredningen av coronaviruset i Oslo er mer bekymringsfull enn i Bergen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den siste uka har smittetallene i Oslo doblet seg, noe som gjør Nakstad mer bekymret for spredningen i hovedstaden enn i Bergen.

- Oslo har en jevnere stigende trend, og det gjør at vi over tid er mer bekymret for Oslo enn Bergen. Fordi det ser ut som det hele tiden kommer nye lokale utbrudd som er av en viss størrelse, sier han til NRK.

Høyskolemiljø

Siste døgn er det registrert 68 nye smittetilfeller i Oslo, ifølge Oslo kommunes oversikt.

- Smittespredningen i Oslo er knyttet til flere lokale utbrudd, blant annet i et høyskolemiljø. Fordi prøvetakingen i stor grad er knyttet til smittesporing av de enkelte utbruddene, vil det kunne gi dag-til-dag-variasjoner i smittestatistikken, sier Nakstad til Dagbladet.

<strong>BEKYMRET:</strong> Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er bekymret for utviklingen i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BEKYMRET: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er bekymret for utviklingen i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Helsedirektoratet er ikke tilfreds med smitteutviklingen i hovedstaden.

- Vi er bekymret for at smittetallene i Oslo har vært jevnt stigende den siste måneden, både fordi det er svært krevende å drive testing og smittesporing med et så høyt smittenivå, men også fordi det øker risikoen for videre spredning i og utenfor Oslo, forteller Nakstad.

Yngre smittede

Nakstad mener innbyggerne i Oslo nå må ta et større ansvar for å holde utbruddet i sjakk.

De siste 14 dagene er det aldersgruppen 20 til 29 år som skiller seg markant ut på kommunens smitte-oversikt, med 171 smittede.

Blant annet ble det forrige uke meldt om 21 smittetilfeller ved Bjørknes høyskole i Oslo. Nakstad sier det blant annet er dette utbruddet som har dratt smittetilfellene opp den siste tiden.

- Vi har ikke registrert noen nye tilfeller siden mandag. Smittetilfellene ble sporet tilbake til tre faddergrupper, og de involverte ble umiddelbart satt i karantene. Vi klarte å kontrollere dette takket være god innsats fra kommunehelsetjenesten, som har gjort en fantastisk jobb, sier administrerende direktør Morten Danielsen ved Bjørknes høyskole til Dagbladet.

Av kommunens oversikt kommer det også fram at svært mange Oslo-bydeler har høye smittetall.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer