Smitten øker i Sverige:

- Urovekkende utvikling

Smitteutviklingen i Sverige gir grunn til bekymring, mener statsepidemiolog Anders Tegnell.

BEKYMRET: Statsepidemiolog Anders Tegnell er bekymret for økende smitte i Sverige de siste to ukene. Foto: Fredrik Sandberg / TT / AP / NTB
BEKYMRET: Statsepidemiolog Anders Tegnell er bekymret for økende smitte i Sverige de siste to ukene. Foto: Fredrik Sandberg / TT / AP / NTB Vis mer
Publisert

I Sverige er det registrert ytterligere 53 coronarelaterte dødsfall, siden forrige oppdatering, som var fredag i forrige uke. Totalt er det nå 13 315 personer som har dødd med coronasmitte i landet.

Det er også registrert 14 063 nye smittede, og totalt har over 758 000 svensker fått påvist coronaviruset siden pandemien brøt ut.

- Dessverre har i de siste to ukene hatt en ganske ordentlig økning på nærmere 18 prosent. Den forsiktige oppgangen har blitt brutt, og vi har fått en raskt oppgang de siste to ukene. Det er urovekkende, sier Tegnell på en pressekonferanse om situasjonen tirsdag ettermiddag.

Smittetrykket i Sverige er nå på 600 smittede per 100 000 innbyggere, ifølge Tegnell.

Ingen påskerestriksjoner

På spørsmål fra det svenske nyhetsbyrået TT om det er aktuelt med strengere restriksjoner i påska, svarer Tegnell:

- Nei, ikke slik det ser ut nå. Vi tror ikke at flere restriksjoner kommer til å endre på så mye. Det er de grunnleggende avgjørelsene vi har på plass som er viktige. Ikke det å legge på ytterligere beslutninger, sier han.

Ifølge Tegnell er det imidlertid dårligere oppslutning om de generelle smitteverntiltakene i Sverige, som er en av forklaringene på at smitten øker.

- Oppslutningen virker å gå feil vei av forskjellige årsaker. Mange kjenner nok at det er vanskelig å holde på med dette i lengre tid. Det kjennes kanskje som det snart er over, siden vaksinene er her, sier Tegnell og legger til at flere land nå opplever det samme.

- Vi er i dialog med ulike aktører og ser vi kan nå ut på forskjellige måter, legger han til.

PAUSER: Sverige følger etter en rekke europeiske land, og pauser vaksineringen av Astra Zenecas coronavaksine. Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, omtaler avgjørelsen som «nok et tilbakeslag». Video: TT / NTB Vis mer

Snart en million

I Sverige er det nå 414 239 ferdigvaksinerte, mens 971 736 har fått første dose.

- Antallet vaksinerte fortsetter oppover på en betryggende måte, men dessverre sakte, sier Tegnell.

- Vi er på god vei, men det er et godt stykke igjen til det vil få ordentlig effekt på smittespredningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer