Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mener forskningssatsingen er blitt forbikjørt

- Urovekkende

Regjeringen har gitt full gass i samferdselspolitikken, men får kritikk for lavere fart i overføringene til forskning.

Oslo, 20190805. Debatt Erna Solberg og Jonas Gahr Støre på Blå i Oslo
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Oslo, 20190805. Debatt Erna Solberg og Jonas Gahr Støre på Blå i Oslo Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Tallenes tale er klar. Regjeringen har økt veibudsjettet med 44 prosentpoeng mer enn den samlede budsjettveksten siden 2013. Tilsvarende tall for forskningsbudsjettet er 11 prosentpoeng, sier Kari Sollien, leder i hovedsammenslutningen Akademikerne til Dagbladet.

- UROVEKKENDE: Leder Kari Sollien i Akademikerne mener satsingen på forskning sakker akterut. Foto: Ole Berg-Rusten/ NTB Scanpix
- UROVEKKENDE: Leder Kari Sollien i Akademikerne mener satsingen på forskning sakker akterut. Foto: Ole Berg-Rusten/ NTB Scanpix Vis mer

I statsbudsjettet foreslår regjeringen å bevilge 38,9 milliarder kroner til forskningsformål i 2020. Løftet om å bruke mer en 1 prosent av bruttonasjonalproduktet innfris, men Sollien er likevel ikke tilfreds.

- Forskningens andel av BNP synker fra 1,06 prosent i 2019 til 1,03 prosent i 2020. Forskjellen utgjør cirka 1 milliard kroner. Det er urovekkende, sier hun.

- Må opp

I dag er statsminister Erna Solberg blant gjestene når Akademikerne inviterer til høstkonferanse. Temaet er forskningens betydning for økonomisk vekst og nye, grønne arbeidsplasser.

Kari Sollien varsler klar tale på vegne av hovedorganisasjonen:

- Investering i forskning er derfor en forsikring mot dårligere tider. Derfor bør forskningsinnsatsen styrkes uavhengig av om Norge går godt akkurat nå, sier hun.

Kravet fra Akademikerne er ganske heftig: Offentlige bevilgninger til forskning bør økes til 1,25 prosent av BNP. For å komme dit må forskningsmidlene på 2020-budsjettet trappes opp med hele 8,4 milliarder kronerDet tilsvarer en vekst i budsjettmidlene på

- Regjeringen skal omstille Norge til et lavutslippssamfunn og skape arbeidsplasser på veien. Det krever satsing på forskning, konstaterer Sollien.

Avviser kritikk

Forskningsminister Iselin Nybø (V) avviser kritikken fra Akademikerne og sier det har vært en stor økning i satsingen på forskning under Erna Solbergs regjering.

- Vi foreslår å bruke hele 12,5 milliarder mer til forskning og utvikling i 2020 enn i 2013, og for femte år på rad ligger vi over målet på 1 prosent av BNP.

Nybø mener fallet neste år har en naturlig forklaring:

- Realnedgangen skyldes blant annet et ettårig kutt i avsetninger som over flere år har samlet seg opp på bok i Norges forskningsråd. Det skal ikke påvirke forskningsaktiviteten, sier Venstre-statsråden og fortsetter:

KAKE: Slik er statsbudsjettet fordelt forklart via en marsipankake. Vis mer

- Så er jeg enig i at det er ønskelig at vi som samfunn bruker enda mer på forskning.

Nybø viser til at det offentlige og det private samlet bruker om lag 2 prosent av bruttnasjonalproduktet på forskning og utvikling. Og det er ikke først og fremst i offentlig sektor at statsråden mener veksten bør komme.

- Regjeringen har som mål at vi skal ligge på 3 prosent, men den ønskede veksten må skje i næringslivet, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media