Russland ruster opp:

- Urovekkende

Høyres forsvarspolitiske talsperson er bekymret for russernes opptrapping i nordområdene.

RUSSLAND: En russisk ubåt ligger ved siden av et massivt hull i isen. Hullet er trolig på grunn av en eksplosjon. Foto: AFP / Maxar Technologies / NTB
RUSSLAND: En russisk ubåt ligger ved siden av et massivt hull i isen. Hullet er trolig på grunn av en eksplosjon. Foto: AFP / Maxar Technologies / NTB Vis mer
Publisert

Nye satellittbilder viser at den russiske aktiviteten i Arktis har tatt seg vesentlig opp de siste åra.

Blant annet pusses gamle Sovjet-baser opp igjen og det bygges nye, større militæranlegg. Ett av områdene som nå rustes opp er basene til den russiske Nordflåten utenfor Murmansk ved grensa mot Norge.

Det bekymrer Høyres forsvarspolitiske talsperson Hårek Elvenes.

- Russlands opprustning er urovekkende, skriver han i en e-post til Dagbladet.

Nye fly

Elvenes er likevel tydelig på at norske myndigheter følger med på utviklinga.

- Norge er Nato i nord. Derfor følger Norge nøye med på Russlands opprustning i våre nærområder. Det er vår rett og plikt, skriver Elvenes.

Han sier at det nå gjøres en rekke tiltak for å følge med på den russiske opptrappinga.

- Norge kjøper nye maritime overvåkningsfly, nye kampfly, nye ubåter og styrker Etterretningstjenesten betraktelig, skriver han.

BRYTER ISEN: Russiske atomubåter bryter isen under en velregissert video fra en militærøvelse vinteren 2021. Video: Russiske forsvarsdepartementet Vis mer

- Avhengige av støtte

Elvenes mener at god situasjonsforståelse på alliert side er viktig for å kunne fatte gode beslutninger i tide. For å sikre denne forståelsen, mener Elvenes at Norge må beskytte båndene til USA.

- Økt alliert trening og tilstedeværelse i nordområdene er svar på økt russisk aktivitet og styrkeoppbygging. Det er villet norsk politikk

- Norge er avhengig av alliert støtte. Derfor må forbindelseslinjene til vår nærmeste allierte, USA, beskyttes, skriver Elvenes.

- Overvåker

I en pressemelding tirsdag skriver Sjøforsvaret at de har brukt påska på å patruljere Barentshavet nordøst for Finnmark.

Fregatten KNM «Thor Heyerdahl» har blant annet fulgt med på områder i nærheten av den norske grensa.

- EN UTFORDRING: Generalløytnant og sjef for Forsvarets operative hovedkvarter Rune Jakobsen om Russland, og om Norges utfordringer om det skulle oppstå en krise. Video: Henning Lillegård / Gunnar Hultgreen Vis mer

− Vi har tilbrakt en del tid i Barentshavet denne påsken hvor vi har brukt våre sensorer til å overvåke et russisk fareområde for missil- og artilleriskyting, som ligger i umiddelbar nærhet til norsk økonomisk sone i Barentshavet, skriver kommandørkaptein Lars Larsson i pressemeldinga. Han har befalet på «Thor Heyerdahl».

Larsson sier at det også har vært flere russiske skip i området, men at alle har holdt seg på god avstand i internasjonalt farvann.

− Vi har observert og skrevet rapporter til våre operative hovedkvarter både i Norge og Nato, noe som gir oss bedre maritim situasjonsforståelse i Nordområdene, avslutter skipssjef Larsson.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer