Fullvaksinerte Delta-smittet:

- Urovekkende

Nesten en av ti av dem som er smittet med Delta-varianten i Færder-utbruddet er fullvaksinert. Det overrasker fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet. - Det er et urovekkende høyt tall, sier han til Dagbladet.

BEKYMRET: Folkehelseinstituttet ser med uro på det faktum at Delta-varianten ser ut til å ha kommet til Norge for å bli, ifølge fagdirektør Frode Forland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEKYMRET: Folkehelseinstituttet ser med uro på det faktum at Delta-varianten ser ut til å ha kommet til Norge for å bli, ifølge fagdirektør Frode Forland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag meldte Færder kommune at 56 personer i kommunen har fått påvist Delta-varianten av coronaviruset, tidligere omtalt som den indiske varianten.

Tallet er nå oppjustert til 64 smittede. Det opplyser fagdirektør for smittevern i Folkehelseinstituttet, Frode Forland, til Dagbladet. Det er det største utbruddet av Delta-varianten i Norge hittil, ifølge Forland.

I en pressemelding torsdag melder kommunen at også fullvaksinerte har testet positivt for varianten i tilknytning til utbruddet.

- I vår kommune er det seks fullvaksinerte som har fått påvist Delta-varianten, sa kommuneoverlege Elin Jacobsen til NTB samme dag.

Antall fullvaksinerte blant de smittede - nesten en av ti - er urovekkende høyt, mener Forland.

- Det er mange. Det er et overraskende høyt tall, sier han til Dagbladet.

- Urovekkende

Instituttet avventer likevel mer omfattende data før de trekker noen overordnede konklusjoner.

- De beste tallene vi har per nå, kommer fra Storbritannia. Så langt tyder de på at mRNA-vaksinene (som Pfizer og Moderna, red.anm.) er mer effektive mot Delta-varianten enn vektorvaksiner (som AstraZeneca og Janssen, red.anm.), sier Forland.

Det er ikke utenkelig at noen av de seks fullvaksinerte kan ha fått AstraZeneca-vaksinen som første dose før vaksinen ble satt på pause 11. mars, understreker han. Vaksinen ble seinere tatt permanent ut av det norske vaksinasjonsprogrammet.

- Vi kan ikke trekke noen konklusjoner på grunnlag av dette, men det er et urovekkende høyt tall. Det synes jeg.

Forland understreker at de fleste fullvaksinerte er eldre voksne.

- Jeg kjenner ikke aldersspennet blant de smittede i dette utbruddet. Vi vet at fullvaksinerte kan bli smittet, og vi vet at vaksinene gir god beskyttelse mot alvorlig sykdom. Men vi vet også at den har litt dårligere beskyttelse dersom du bare har fått en dose.

Fagdirektøren understreker at FHI er i løpende kontakt med alle kommuner som til enhver tid opplever større utbrudd.

- Informasjonen vi har om utbruddet i Færder, er at dette har utspring i en korkonsert ved Nøtterøy kulturhus, med en rekke involverte, og med spredning til familiemedlemmer.

27 startpunkt

De norske utbruddene med Delta-varianten kan ikke spores tilbake til et enkelt startsted, forklarer han.

- Varianten har kommet til Norge fra veldig mange forskjellige land. Foreløpig jobber vi med å prøve å forstå hvor det har kommet inn. Per nå opererer vi med 27 såkalte introduksjoner, eller startpunkt. Det kan være fem fra Storbritannia, ti fra India, og så videre.

POSITIV: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad ser positivt på coronasituasjonen i Norge fremover. Video: Dagbladet TV Vis mer

Nå regner FHI med at utbredelsen av Delta-varianten vil øke i Norge, slik den gjorde med Alfa-varianten (tidligere omtalt som den britiske varianten, som per nå er dominerende i den norske epidemien).

- Den gangen klarte vi å få kontroll på utbrudd ved hjelp av god smittesporing, og sterke lokale tiltak - den såkalte TISK-strategien (testing, isolering, smittesporing og karantene, red.anm.).

Så langt har disse virkemidlene også vist seg effektive mot Delta-varianten.

- Men det er klart, jo mer en får inn, jo større press opplever vi i form av økt smitte. Samtidig er det nedadgående smittefare fordi mange er blitt vaksinert. Vi står i en situasjon der smittetallene går ned i alle fylker. Men de kan gå opp i kortere perioder, på grunn av lokale utbrudd, som vi nå ser i Færder.

- Kommet for å bli

FHI regner nå med at andelen av Delta-variant i den norske epidemien vil øke, uten at smittetallene totalt sett øker.

- Det er i hvert fall det vi håper. Der hjelper årstida. Vi er i en situasjon hvor smitten setter seg i mindre grad enn den ville gjort midt på vinteren, eller tidlig på våren. Flere ting virker i positiv retning. Men det er et mer smittsomt virus, og det gir større fare for alvorlig sykdom. Det er urovekkende.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

Instituttet har imidlertid rukket å få omfattende erfaring med utbrudd av nye og mer smittsomme varianter i løpet av pandemien.

- Vi har hatt mange varianter med større smittsomhet enn villtypen. Mange av dem har en tendens til å komme og gå.

Noen kommer imidlertid for å bli.

- Det vi ser med mest uro nå, er at Delta-varianten ser ut til å ha kommet til Norge for å bli, slik den gjorde i India og Storbritannia. Men den får ikke på langt nær den samme muligheten til å feste seg og bli et stort problem, på grunn av vaksinedekningen vår.

- Sterkt nok

Derfor er instituttet heller ikke bekymret for at Delta-varianten kan utsette den nasjonale gjenåpningen i Norge - slik den har gjort i England.

Mandag kunngjorde statsminister Boris Johnson at den planlagte gjenåpningen 21. juni utsettes i fire uker til 19. juli. Årsaken er at Delta-varianten, som på kort tid har rukket å bli dominerende i den britiske epidemien, sprer seg raskere enn antatt.

- Vi har et system i Norge som vi fortsatt tror at er sterkt nok til å kunne håndtere dette. Men det er usikkerhetsfaktorer knyttet til gjenåpningsplanen. En av dem er at vi får stor spredning av et mer smittsomt virus som gir mer alvorlig sykdom, og som vi ikke klarer å slå ned med lokale tiltak, sier Forland.

Hittil har alle utbrudd med Delta-varianten latt seg slå ned med lokale tiltak. Gjenåpningsplanen vurderes løpende av regjeringen, og Forland understreker at det er regjeringens avgjørelse om den skal revurderes.

- Nå vil det være skarpere tiltak i Færder til en er ferdig med dette utbruddet. Men per nå har ikke strengere tiltak noe for seg i for eksempel Bodø.

Nasjonal gjenåpningsplan

Status trinn 3

Nåværende trinn. Innført søndag 20. juni kl 12:00.

Barnehager, skoler og SFO

Følger trafikklysmodellen og lokale vurderinger.

Universiteter, høyskoler og fagskoler

Mer fysisk undervisning. Oppmøtte og seteplasser skal registreres.

Breddeidrett og kultur- og fritidsaktiviteter

Barn og unge under 20 år kan delta som utøvere på idrettsarrangement eller konkurranse på tvers av regioner/kretser (nasjonalt), både utendørs og innendørs, uten krav om å holde 1 meter avstand.

Unntak fra anbefalingen om 1 meters avstand både utendørs og innendørs der det er nødvendig for å utøve aktiviteten. Dette åpner for trening i kontaktidrett for voksne.

For voksne anbefales gruppestørrelsen å være inntil 30 personer innendørs og 40 personer utendørs.

Toppidrett

Det åpnes opp helt for toppidretten. Det betyr at seriespill kan gjennomføres utendørs og innendørs.

Sosial kontakt/private hjem

Oppfordring til å møtes utendørs, og ikke ha besøk av flere enn 20 gjester. Hvis alle gjester er fra samme husstand, kan man være flere, men man må klare å holde avstand.

Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort. Beskyttede regnes ikke med i antallsberegningen ved hjemmebesøk, men det må være mulig å holde avstand.

Lettelser vurderes løpende.

Handelsnæringen

Åpent, med regulering av smittevernfaglig forsvarlig drift i covid-19-forskriften, som å tilrettelegge for minst én meters avstand, og ha rutiner for god hygiene med mer. Smitteverntiltak jf. egen bransjestandard.

Serveringssteder

Skjenkestoppen oppheves. Krav til smitteverntiltak: Registrering, redusert antall gjester og krav til avstand, særlig innendørs.

Arbeidsliv

Åpner opp for mer tilstedeværelse på arbeidsplassen, men fortsatt anbefalt delvis hjemmekontor for alle som har mulighet og/eller fleksibel arbeidstid.

Innenlandsreise

Innenlandsreiser kan gjennomføres. Smitteverntiltak vurderes fortløpende.

Private arrangementer

Inntil 100 personer på offentlig sted eller i leide/lånte lokaler, inne og ute.

Offentlige arrangementer

Det anbefales å arrangere utendørs heller enn innendørs.

Innendørs:

 • Inntil 400 personer (200 x 2 kohorter) uten faste, tilviste sitteplasser.
 • 1000 personer (500 x 2 kohorter) hvis alle i publikum sitter på faste tilviste plasser.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 1 000 personer (delt i kohorter på inntil 500) uten faste, tilviste sitteplasser, hvis det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 2 500 personer, delt i kohorter på inntil 500, hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser - dersom det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.

Utendørs:

 • Inntil 800 personer (200 x 4 kohorter) uten faste, tilviste sitteplasser
 • 2000 personer (500 x 4 kohorter) hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 2000 personer (delt i kohorter på inntil 500) uten faste tilviste sitteplasser, hvis det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 5000 personer, delt i kohorter på inntil 500, hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser - dersom det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.

Foreløpig, kan endres

Inn-/utreise

Åpent for innreise til Norge med EU-coronasertifikat fra 24. juni. Fra 19. juni klokka 12 åpnes det også opp for at dansker slipper innreisekarantene, dersom de er fullvaksinert eller har gjennomgått coronasykdom. Lettelser for familier og kjærester som bor i EU, EØS-området og Storbritannia.

Se detaljert info

arrow-icon

Beskyttet eller ubeskyttet?

Personer beskyttet mot korona regnes ikke med i antallet det er tillatt å samle i private hjem, hager og hytter.

Du er definert som beskyttet dersom du

 • er fullvaksinert. Se definisjon under.
 • har fått én dose, og det har gått 3 til 15 uker etter du fikk dosen.
 • har gjennomgått covid-19-sykdom de siste seks månedene.

Du er fullvaksinert når du har:

 • fått to vaksinedoser, og det har gått over en uke siden du fikk den siste dosen.
 • gjennomgått covid-19 og fått én dose med koronavaksine for over en uke siden. Du kan ikke få vaksinedosen før tre uker etter du tok testen som var positiv.
 • Fått én vaksinedose og etter tre uker tester positivt på en koronatest. Du er da fullvaksinert når du er ferdig med isoleringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer