- Urter ga nyresvikt

En 55-åring, som solgte kinesisk urtemedisin, er tiltalt etter at en kvinne (36) fikk en dramatisk nyresvikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge tiltalen foreskrev 55-åringen fra august 1998 til desember 2005 fra sitt firma i Oslo forskjellige kinesiske preparater, blant annet til kvinnen fra Trøndelag. Dette som behandling mot magesmerter og høyt blodtrykk.

Svarte kuler

- Det førte til akutt nyresvikt, og behov for transplantasjon, skriver statsadvokat Pål S. Berg i den omfattende tiltalebeslutningen.

Etter det Dagbladet får opplyst, var det ved St. Olavs Hospital i Trondheim at alarmen gikk før jul i 2005. Den 36 år gamle kvinnen ble innlagt med alvorlig nyresvikt.

Kvinnen fortalte at hun hadde tatt små svarte kuler fra en boks med kinesisk tekst.

Ble anmeldt

Etter en analyse ble det klarlagt at medikamentet inneholdt holurt, et farlig og ulovlig stoff. I tiltalen er det farlige stoffet omtalt som aristolocia. Det er fylkeslegen i Sør-Trøndelag som anmeldte 55-åringen til politiet.

55-åringen, som nekter straffskyld, er tiltalt etter loven om alternativ behandling av sykdom.

Statsadvokaten mener at 55-åringen under særdeles skjerpende omstendigheter, forsettlig eller uaktsomt, skal ha utsatt personers liv eller helbred for alvorlig fare.

Dette ved at pasienten ved selve behandlingen, eller ved at pasienten på grunn av behandlingen, unnlot å søke kyndig hjelp.

Etter det Dagbladet kjenner til, har 55-åringen blant annet forklart at det kvinnen har fått av ham, er importert, og at det ikke er farlig. Han mener nyresvikten må skyldes andre forhold.