ÅPNER DØRENE:  Uruguays president Jose Mujica åpner sommerhuset sitt for syriske flyktningebarn. Foto: Brendan Smialowski/Afp/Scanpix
ÅPNER DØRENE: Uruguays president Jose Mujica åpner sommerhuset sitt for syriske flyktningebarn. Foto: Brendan Smialowski/Afp/ScanpixVis mer

Uruguays president lar 100 syriske barn flytte inn i sommerhuset

Håper at resten av verden også vil hjelpe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uruguays president, Jose Mujica, vil nå gi hundre syriske foreldreløse barn asyl. I første omgang får barna bo i presidentens sommerhus, melder Yahoo News.

- Det er en dråpe i havet, men hjelp fra ethvert land er velkomment, sier UNHCRs regionale talsperson, Michelle Alfaro.

Diskuterer løsninger Men det er fremdeles en god del ting som er uklart rundt Uruguays tilbud om å ta imot flyktningebarna. FN pleier nesten aldri å sende barn avgårde uten følge av familiemedlemmer. Sedvanen er at hvert barn får ha med seg minst en slektning. Dermed kan ikke FN umiddelbarn godta Uruguays tilbud.

- Disse barna er nå sammen med en onkel, en bror eller et søskenbarn, sier Alfaro.

FN og uruguanske myndigheter diskuterer derfor hvordan, når og hvor mange som til slutt får asyl i Uruguay. President Mujica har
allerede sagt at landet kan ta imot barna så fort som mulig.

Ydmyk president Den aldrende presidenten var tidligere gerilja-kriger i by-geriljaen Tupamaros. Han har sittet i fengsel en stor del av sitt liv, og har gitt avkall på 90 prosent av lønna si. Den går til fattige innbyggere i Uruguay. Mujica lever på konas vesle småbruk utenfor Montevideo. Her dyrker paret blomster for salg.

Mujica kalles av mange, deriblant BBC, for «verdens fattigste president». Han og kona ønsker ikke å bo i president-palasset eller ha tjenere. Mujica har ei gammel folkevogn og sier han ikke har bruk for mer. Utenfor den vesle boligen, som ser ut som ei hytte i en hagekoloni står to politifolk vakt, ingen president-garde.

Han sier han er rik sånn. Og nå vil han altså hjelpe syriske barn.

Får kritikk Men presidenten får likevel kritikk i hjemlandet for sitt tilbud. Opposisjonspolitikere sier at Uruguay først bør ta hånd om sine egne fattige barn. Andre mener at Mujica sier ja til å hjelpe barna, i håp om å få Nobels fredspris.

Sjøl sier Mujica til Ap at han ikke er interessert i heder å ære, men at hvis han skulle vinne vil gi prispengene til å bygge hus for fattige.

Mujicas kone, Lucia Topolansky, sier at Uruguays ja til å ta imot foreldreløse syriske barn kan «motivere andre land i verden til å ta ansvar for denne katastrofen» i Syria.

Over to millioner flyktninger Mer enn to millioner syrere er på flukt utenfor Syria, ifølge FN. De fleste av dem bor under dårlige forhold i nabolandene Libanon, Tyrkia, Jordan og Irak. Hver eneste dag flykter mange tusen nye syrere ut av det borgerkrigsherjede landet, og FN håper og tror at flere land tar ansvar for å hjelpe flyktningene.

FN håper at minst 30 000 syrere får asyl i år, men er langt fra i mål. Den norske regjeringen har hittil sagt ja til å ta imot 500 syrere. Tyskland ga asyl til 5000 flyktninger i fjor og har allerede sagt ja til 5000 nye i år. Brasil har garantert at de vil gi 2000 syrere asyl på humanitært grunnlag.