Uryddig bransje

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Etter Tande-Ps utblåsing mot useriøse bedrifter i restaurantbransjen har myndighetene endelig begynt å aksjonere på en måte som gir håp om å komme uvesenet til livs. I det siste har Næringsmiddeltilsynet, tollvesenet og politiet kontrollert flere utesteder i hovedstaden, og resultatet er nedslående for bransjen. Det er avdekket ulovlig arbeidskraft, manglende regnskaper og slett hygiene. Men det er også avslørt skjenking av ulovlige drikkevarer, og det er til og med funnet teknisk sprit i drinkene. Situasjonen er så alvorlig at byveterinæren i Oslo har gått ut med en generell advarsel til publikum.
  • Avsløringene bør ikke komme overraskende verken på bransjen selv eller byens myndigheter. Det har lenge vært mistanker og klare indikasjoner på ulovligheter i denne næringen. Og det er kommet utallige forsikringer om at det skal ryddes opp. Men lite har skjedd. Det må skyldes manglende vilje hos flere instanser - også i bransjen selv. Det er for eksempel godt mulig å utstyre skjenkeflasker med spesielle korker slik at de i praksis blir engangsflasker. Men slike forslag møter alltid motforestillinger. Dette rammer de serveringsstedene som holder seg til regelverket, og som konkurrerer med juksemakerne.
  • Om vel ett år kan vi få en ny matlov som pålegger serveringsstedene å dokumentere at deres varer er innkjøpt på lovlig vis. Med utvidet kontroll kan en slik lov være effektiv. Det betinger at myndighetene legger større vekt på dette arbeidet. Men vi savner en mer offensiv holdning også i dag for å få slutt på ulovlighetene. Publikum må ha krav på å bli informert når det er avslørt alvorlige brudd på forskrifter og regelverk. Frykten for søksmål om erstatning kan ikke stå i veien for elementær informasjonsplikt. Danmark har et system der gjestene blir orientert om standarden på hvert utested og resultatet av inspeksjonene som er foretatt. Et slikt system burde vi også ha. Det har gjestene krav på. Men det vil også tjene bransjen selv.