Uryddig dag for regjeringen

Finansminister Gudmund Restad (Sp) avviste at Senterpartiet vil presentere en kravliste for regjeringen før behandlingen av statsbudsjettet starter til høsten. Statsminister Kjell Magne Bondevik flyktet fra pressen, mens Sps nestleder Åse Grønlien Østmoe og parlamentarisk leder Johan J. Jakobsen brukte dagen i dag til å forklare hva de egentlig har ment og sagt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig økte spekulasjonen mot den norske krona, både fra inn- og utland. Og opposisjonen på Stortinget mener det siste Sp-utspillet bekrefter at regjeringen sliter med interne problemer.

Sponheim skvatt

Det startet med Aftenpostens førsteside-oppslag i morges om at Senterpartiet vil offentliggjøre sine budsjettkrav til regjeringen før sluttforhandlingene tar til. Partiets nestleder, Åse Grønlien Østmoe, sier til avisa at hun ønsker langt mer åpenhet rundt budsjettforhandlingene enn det har vært til nå.

Venstres leder Lars Sponheim var i morges rask til å slå fast at Venstre ikke har lignende planer. Han sier han skvatt over oppslaget i Aftenposten.

Finansminister Restad var også raskt ute med å slå fast at Sp ikke vil presentere en kravliste for regjeringen. Han mener Grønlien Østmoe er trukket for langt.

Johan J. Jakobsen betegner oppstyret om hvordan Sp vil håndtere budsjettprosessen som særdeles lite dramatisk. Han sier til NTB at han tror partiets landsstyremøte neste helg vil konkludere med en uttalelse om hvilke prioriteringer sentrumsregjeringen bør foreta i arbeidet med neste års statsbudsjett. Han mener landsstyremøtet kan være med å gi regjeringen ryggdekning for et stramt politisk og økonomisk opplegg.

Ingen god dag

Forklaringer og begrunnelser til tross - statsminister Kjell Magne Bondevik hadde åpenbart ingen god dag torsdag. Da et samlet pressekorps stilte spørsmål om hvilken betydning det siste Sp-utspillet har for samholdet i regjeringen, forsvant han raskt inn i en ventende bil uten overhodet å svare.

Og opposisjonen er raske til å slå fast at utspillet bekrefter at regjeringen sliter internt. Medlem av Stortingets finanskomite Dag Terje Andersen (Ap), mener Sp oppfører seg som et parti som både er i opposisjon og posisjon.

(NTB)