- Uryddig om Europa

- Regjeringen må opptre som kollegium. I så måte skapte Thorbjørn Jaglands utenrikspolitiske redegjørelse inntrykk av uryddighet. For øvrig har det delte lederskapet i Ap fungert bra, mener valgforsker Frank Aarebrot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- På spørsmål om hvem som er sjefen i Ap, svarte Jens Stoltenberg i fjor at det ikke er noe som heter sjef i Ap. Men i regjeringen er det en sjef, og statsministeren må være sjef også for utenrikspolitikken, sier Aarebrot.

Han mener Jagland rotet det til ved å tidfeste en mulig ny medlemskapsdiskusjon.

- Stoltenberg og Jagland er enige om at det ikke kan bli noen ny medlemskapsdebatt før utvidelsen er kommet i gang, og før det har skjedd et vesentlig stemningsskifte i opinionen. Dette er dynamiske prosesser, og kan ikke tidfestes.

Aarebrot mener lederskapet har fungert bra, denne episoden til tross.

- Landsmøtet ble samlende, og Jens har fått rommet han trenger som statsminister. - Tror du Jagland fortsetter som partileder også etter 2002? - Valgresultatet kan være avgjørende. Selv om Jens skal være frontfigur, vil Jagland som partileder måtte ta ansvaret. Hvis valgresultatet blir noenlunde bra for Ap, er det ikke noe i veien for at Jagland fortsetter, sier Aarebrot til Dagbladet.