HUMANITÆRE MILITÆRE: Hangarskipet USS George Washington settes nå inn for å hjelpe de tyfon-rammede på Filippinene. På dette bildet fra 25. oktober i år passerer fly fra US Navy og det malaysiske luftvåpenet over skipet i Sørkina-havet. Foto: EPA/Defense Imagery / Kennedy,Liam,MCSN
HUMANITÆRE MILITÆRE: Hangarskipet USS George Washington settes nå inn for å hjelpe de tyfon-rammede på Filippinene. På dette bildet fra 25. oktober i år passerer fly fra US Navy og det malaysiske luftvåpenet over skipet i Sørkina-havet. Foto: EPA/Defense Imagery / Kennedy,Liam,MCSNVis mer

US Navy går tungt inn i katastrofen på Filippinene

Humanitær militærstøtte i en skala som «trolig ikke er benyttet tidligere».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyfon-katastrofen på Filippinene får nå amerikanske myndigheter til å sende humanitær militærstøtte i en skala som trolig ikke er sett tidligere.

Hangarskipet USS George Washington ventes å ankomme Filippinene senere i dag. Fem eskorterende skip skal ifølge fotobyrået EPA gi humanitær assistanse, forsyninger og medisinsk hjelp.

Sykehus-skip
Forsvarsminister Chuck Hagel har beordret hangarskipet til å dra fra Hong Kong og komme seg hurtigst mulig til Filippinene, med et mannskap på rundt 5000 og 80 fly.

Dermed vil antallet helikoptere som er tilgjengelige for nødhjelpsarbeidet bli tredoblet, ifølge den amerikanske brigadegeneralen Paul Kennedy.

Andre amerikanske skip har allerede ankommet, og sykehus-skipet USNS Mercy vil være på plass i desember.

Kennedy, USAs høyeste militære leder på Filippinene, sier til BBC at den amerikanske militærhjelpen er på et nivå som «trolig aldri har vært satt inn» under en humanitær krise.

Sinte og traumatiserte
Andre land som sender militære for å hjelpe, er Storbritannia som sender medisinske eksperter, et skip fra marinene og et militært transportfly, Japan som skal sende 1000 soldater i tillegg til båter og fly, og Australia.

AUSTRALIA: Også australske militære hjelper til med humanitær innsats på Filippinene. Her får tyfon-ofre hjelp med å komme ombord på et C130-fly ved Tacloban. Foto: EPA/DENNIS M. SABANGAN
AUSTRALIA: Også australske militære hjelper til med humanitær innsats på Filippinene. Her får tyfon-ofre hjelp med å komme ombord på et C130-fly ved Tacloban. Foto: EPA/DENNIS M. SABANGAN Vis mer

Katastrofen har gjort et mektig inntrykk over hele verden, men ifølge Orla Fagan ved FN-kontoret i Manila gikk det til å begynne med sakte å få inn den internasjonale hjelpen. Nå går det derimot bedre - og raskere.

- Folk er sinte, stresset, traumatiserte, og vi prøver å få hjelpen ut til dem, sier hun til BBC.

Redningsarbeidere frykter at de offisielle dødstallene som nå er på 2300 personer, vil stige markant. Ifølge BBC er omtrent 11 millioner mennesker berørt av tyfonen.