USA: - Drivhusgasser er helsefarlige

Vil vedta regler for utslipp, selv om Kongressen stritter imot.

SPEDE LØFTER: President Barack Obama vil bli møtt med protester i København, der mange mener at USA gjør for lite for å begrense den globale oppvarmingen. Foto: REUTERS/SCANPIX
SPEDE LØFTER: President Barack Obama vil bli møtt med protester i København, der mange mener at USA gjør for lite for å begrense den globale oppvarmingen. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

Amerikanske myndigheter har besluttet å stemple drivhusgasser som CO2 som helsefarlige og vil nå vedta regler for utslipp, selv om Kongressen stritter imot.

Environmental Protection Agency (EPA) skal nå utarbeide et regelverk for hvor store utslipp av CO2 og fem andre drivhusgasser som skal tillates i USA.

- Det innebærer at vi ankommer klimatoppmøtet i København med en klar demonstrasjon på vår vilje til å møte denne globale utfordringen, sier EPAs leder Lisa Jackson.

Kan vedta regler

Kongressen er dypt splittet i synet på forpliktende utslippskutt, men EPA kan nå på egen hånd innføre regler for hvor store utslipp som skal tillates.

Den eneste umiddelbare effekten av vedtaket er imidlertid en grense for hvor mye CO2 amerikanske pickupbiler får slippe ut, opplyser Jackson.

Mandagens beslutningen gir imidlertid president Barack Obama en mulighet til å slå tilbake mot kritikken som venter ham når han ankommer klimatoppmøtet i København.

- Det er et signal fra administrasjonen om at ting er på gang i Kongressen, men at de ikke nødvendigvis akter å vente på dem, sier Joe Mendelson i miljøvernorganisasjonen National Wildlife Federation.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer