USA: - Gjør klar til angrep på Iran

USAs sjef i Irak ga britiske styrker ordre om å forberede et storstilt angrep mot Iran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakgrunnen var at soldater fra den iranske revolusjonsgarden i juli 2003 rykket inn på irakisk side av grensa nord og øst for Basra, i et tilsynelatende forsøk på å reokkupere områder Iran gjør krav på, skriver den britiske avisa Daily Telegraph .

USAs militære øverstkommanderende i Irak, general Ricardo Sanchez, ga de britiske styrkene i Basra-området ordre om å forberede et angrep med flere tusen soldater mot de iranske stillingene.

Et slikt angrep ville trolig ha utløst åpen konflikt med Iran, men britene valgte i stedet å løse saken i stillhet gjennom diplomatiske kanaler.

Den endelige løsningen kom under telefonsamtaler mellom britenes utenriksminister Jack Straw og hans iranske kollega Kamal Kharrazi, forteller britiske kilder.

- Så stygt ut

- Det så stygt ut, men vi var hele tiden overbevist om at det hele var en glipp som kunne løses på diplomatisk vis. Vi tok kontakt med Bagdad (amerikanerne) og sa til dem: «Ikke gjør noe dumt, vi snakker med iranerne», forteller en kilde.

- Om vi hadde angrepet de iranske stillingene, ville det ha utløst et helvete, sier en britisk forsvarskilde til Daily Telegraph.

- Da ville vi hatt iranerne foran oss, mens de irakiske opprørerne ville ha angrepet oss bakfra, sier kilden.

Mektig motstander

Ordren fra general Sanchez var krystallklar, men ble fra første stund avvist fra britisk hold. Mens den politiske ledelsen i London tok diplomatiet i bruk, forsøkte britiske offiserer i Sør-Irak å berolige de iranske styrkene.

Den iranske revolusjonsgarden teller hele 125.000 soldater og er dermed 25 prosent større enn hele den britiske hæren. Elitestyrken er også utstyrt med 500 stridsvogner, 600 pansrede personellkjøretøy og hundrevis av artillerikanoner.

Konsekvensene av et britisk angrep ville dermed ha vært uoverskuelige.

Kosovo-parallell

Hendelsen minner om krigen i Kosovo da USAs øverstkommanderende i Europa, general Wesley Clark, ga britiske styrker ordre om å forhindre at russiske styrker tok kontroll over flyplassen i Pristina.

- Jeg kommer ikke til å starte tredje verdenskrig for deg, lød det kontante svaret fra britenes øverstkommanderende, general Michael Jackson.

(NTB)

<B>SKULLE ANGRIPE:</B> USA ga britene beskjed om å forberede seg på å angripe Iran, som var i ferd med å okkupere områder landet gjør krav på.
<B>GA ORDREN:</B> General Ricardo Sanchez