Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA: - Ikke nok å bekjempe IS i Irak og Syria

USAs forsvarsminister Ashton Carter sier at landet ser etter nye muligheter til å angripe IS.

KJEMPER MOT IS: USAs forsvarsminister diskuterte kampen mot IS under et forum i Washington mandag kveld. Foto: Yuri Gripas / Reuters / NTB scanpix
KJEMPER MOT IS: USAs forsvarsminister diskuterte kampen mot IS under et forum i Washington mandag kveld. Foto: Yuri Gripas / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsministeren antyder at ekstremistgruppen må bekjempes også utenfor kjerneområdene.

Det kom fram i Carters første offentlige uttalelser siden fredagens terrorangrep i Paris. Forsvarsministeren deltok i et forum arrangert av avisen Wall Street Journal og delte sine tanker om hvordan USA skal fortsette kampen mot ekstremistene i IS.

- Vi vil gjøre mer. Vi undersøker alle muligheter for å ta ISIL, og vi vil fortsette med det til de er beseiret. Men vi er avhengige av at andre også slutter seg til kampen, sa Carter, som bruker et annet navn på IS.

Forsvarsministeren mener at grusomhetene i Paris har oppildnet Frankrike til å ta dristigere steg for å bekjempe de militante islamistene, og han håper at også andre nasjoner lar seg påvirke.

- Jeg håper at denne tragedien har en galvaniserende effekt på andre på samme måte som den har galvanisert franskmennene, fortsatte han.

Utvidet kamp Carter forklarte at metodene USA vurderer mot IS omfatter luftangrep mot oljeanlegg, økt innsats for å fjerne sentrale medlemmer og å kartlegge og angripe bakkestyrker.

Samtidig mener han at det ikke holder å bekjempe ekstremistene i deres kjerneområder i Irak og Syria.

- Det er nødvendig, men ikke tilstrekkelig å ødelegge IS i organisasjonens hjerte i Irak og Syria, sa Carter og antydet dermed at man bør angripe gruppen flere steder.

Lover hevn Den amerikanske forsvarsministeren sa dessuten at han mener militante ekstremister er et betydelig større problem i Europa enn i USA. Ifølge Carter består de fleste IS-relaterte truslene mot USA av angrep utført av «ensomme ulver».

- ISILs ødeleggelsesevne er ikke den samme som i Europa. Vi har ikke den typen befolkningsgrupper som har hatt langvarige hellinger mot terrorisme, slik noen europeiske land har.

129 mennesker ble drept i terrorangrepene i den franske hovedstaden fredag kveld. IS har tatt på seg skylden for aksjonen, og Frankrikes president François Hollande har lovet å slå hardt tilbake mot islamistgruppen.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media