USA: - Iran har sendt spesialstyrker til Irak

Iran har sendt «et lite antall» militære styrker til Irak for å støtte den sjiadominerte regjeringen, ifølge Pentagon.

GJØR SEG KLARE:  Sjia-lederen Moqtada al-Sadr har en rekke menn som nå er klare for å kjempe mot den ekstreme sunni-gruppa Den islamske stat of Irak og Levanten (ISIL), og trenger her i sjiamuslimenes hellige by Najaf i dag. Nå skal Iran også ha sendt inn folk for å hjelpe sjia-hæren, melder Pentagon. Foto: Alaa Al-Marjani/Reuters/Scanpix
GJØR SEG KLARE: Sjia-lederen Moqtada al-Sadr har en rekke menn som nå er klare for å kjempe mot den ekstreme sunni-gruppa Den islamske stat of Irak og Levanten (ISIL), og trenger her i sjiamuslimenes hellige by Najaf i dag. Nå skal Iran også ha sendt inn folk for å hjelpe sjia-hæren, melder Pentagon. Foto: Alaa Al-Marjani/Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det amerikanske forsvarsdepartementet sier imidlertid at det er lite som tyder på at Iran setter inn styrker i stor skala.

- Enkelte operatører fra den iranske revolusjonsgarden er i Irak, men vi har ikke sett tegn til bakkestyrker eller større enheter, sier admiral John Kirby.

Kirbys uttalelser henviser sannsynligvis til medlemmer av den iranske Quds-styrken, som er en spesialstyrke tilknyttet revolusjonsgarden i landet.
Gamle fiender Under den amerikanske okkupasjonen av Irak mellom 2003 og 2011 beskyldte Washington Quds-styrken for å støtte sjiamuslimske militsgrupper som angrep USAs soldater.

- Deres innblanding i Irak er ikke noe nytt, sier Kirby.

Det nye i situasjonen er imidlertid at USA og Iran nå har felles interesse i å hjelpe Iraks statsminister Nuri al-Maliki med å slå ned offensiven fra militante sunni-grupper under ledelse av Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL). Pentagon har ikke gitt noen detaljer om de iranske operasjonene, men det er blitt meldt i mediene at Teheran nå forsøker å forsterke den irakiske regjeringshæren.

- Iranerne må snakke for seg selv, sa Kirby.
Rådgivere Ifølge vestlige diplomater har Qassem Suleimani, lederen for Quds-styrken, reist til Bagdad for å gi Maliki råd.

- Iran har tidligere sendt militærrådgivere til Syria for å hjelpe president Bashar al-Assads regime mot opprørsstyrkene. USAs president Barack Obama kunngjorde torsdag en amerikansk plan om å sende opptil 300 amerikanske militærrådgivere til Irak, og holdt også døren på gløtt for mulige luftangrep mot opprørerne.
(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer