USA: - IS-ledere har flyktet fra Mosul

Ekstremistgruppen IS' lederskap i Mosul har flyktet like før koalisjonsstyrkene setter inn nådestøtet for å gjenerobre storbyen, ifølge en amerikansk general.

HEVDER AT IS-Flykter: Ekstremistgruppen IS' lederskap i Mosul har flyktet like før koalisjonsstyrkene setter inn nådestøtet for å gjenerobre storbyen, ifølge en amerikansk general. FOTO: Hemn Baban / Anadolu Agency
HEVDER AT IS-Flykter: Ekstremistgruppen IS' lederskap i Mosul har flyktet like før koalisjonsstyrkene setter inn nådestøtet for å gjenerobre storbyen, ifølge en amerikansk general. FOTO: Hemn Baban / Anadolu AgencyVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vår melding til IS er at deres ledere forlater dem. Vi har observert bevegelser ut av Mosul, sier generalmajor Gary Volesky i den amerikanske hæren.

Han sier ikke noe om hvor mange ledere som skal ha flyktet, når de dro, eller hvor de tok veien, men uttaler at de var under luftangrep mens de la på flukt.

- Jeg overlater til våre missil-operatører å spore dem opp, sa Volesky i Bagdad onsdag ettermiddag.

Volesky spår at utenlandske krigere som har kjempet på vegne av IS, kommer til å utgjøre mesteparten av de gjenværende jihadistene i byen, og at de ikke har muligheter til å dra noe annet sted. De skiller seg ut fra lokalbefolkningen og er dermed ute av stand til å blande seg med sivile som legger ut på flukt, mener han.

IS-krigere i Mosul kommer til å bidra til å gjøre kampen vanskelig, men de vil til slutt tape, legger han til.

Helikoptre

Amerikanske Apache-helikoptre slår nå til mot IS-mål for å støtte irakiske bakkestyrker på vei inn mot Mosul. USA benyttet slike helikoptre også natt til onsdag for å ramme mål på lang avstand. Bare tilstedeværelsen av disse maskinene er nok til å gi irakiske soldater større selvtillit, mener Volesky.

Titusener av irakiske regjeringssoldater, sjiamuslimske militssoldater, sunnimuslimske stammekrigere og kurdiske militssoldater deltar i offensiven, som støttes av den amerikanskledede koalisjonen. Anslagsvis 3.500-5.000 IS-krigere skal befinne seg i millionbyen som IS inntok i juni 2014.

Gjenerobringen av Mosul kan ta uker, kanskje måneder, og hundretusener av sivile i byen kan bli brukt av IS som menneskelige skjold, advarte eksperter og det amerikanske forsvarsdepartementet tirsdag.

– IS må tilintetgjøres

Den russiske forsvarssjefen, general Valerij Gerasimov, uttalte onsdag at den russiske hæren har overvåket situasjonen rundt Mosul og sa at Russland er bekymret for at IS-krigere kan forsøke å flykte fra Mosul og inn i Syria.

- Vi håper våre partnere i den internasjonale koalisjonen innser det som kan bli konsekvensene av store grupper med omstreifende IS-krigere i Midtøsten-regionen. De må tilintetgjøres på stedet, ikke drives fra et land til et annet, sa Gerasimov.

(NTB)