USA: - IS smuldrer opp

USA mener de ser flere avhoppere, og tynnere bemannede kontrollposter i de IS-kontrollerte områdene etter at de har intensivert krigføringen.

KRIGER OM BY: Et militærkjøretøy tilhørende de irakiske regjeringsstyrkene i Al-Mudheej, øst for den IS-kontrollerte byen Ramadi avbildet i går. IS inntok byen i mai i år. Nå har irakiske regjeringstropper kjempet seg tilbake til utkanten av byen, der det har vært flere trefninger med IS-krigere de siste dagene. Foto: AFP PHOTO / STR
KRIGER OM BY: Et militærkjøretøy tilhørende de irakiske regjeringsstyrkene i Al-Mudheej, øst for den IS-kontrollerte byen Ramadi avbildet i går. IS inntok byen i mai i år. Nå har irakiske regjeringstropper kjempet seg tilbake til utkanten av byen, der det har vært flere trefninger med IS-krigere de siste dagene. Foto: AFP PHOTO / STRVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det tynnes i rekkene blant IS-krigerne i Irak. Det er konklusjonene fra amerikanske etteretningsrapporter.

Bilder tatt av overvåkningsdroner skal ha avdekket tynt bemannede kontrollposter. Store grupper med IS-soldater har også overgitt seg i løpet av de siste ukene.

- I forrige uke la 90 IS-krigere ned våpnene og overga seg til kurdiske peshmerga-styrker ved Kirkuk. Dette sammen med at vi observerer tynnere bemanning ved kontrollpostene, indikerer at bombingen og framrykkingen til de kurdiske styrkene gjør at IS smuldrer opp, sier oberst Steve Warren, talsmann for Pentagon ifølge USA Today.

MASSEGRAVER: Beinrester, som antas å stamme fra drepte fra minoriteten yezidier, blir funnet av Kurdiske styrker utenfor Sinjar i går. Ifølge Irakiske regjeringskilder ble det funnet seks massegraver i byen etter at kurdiske styrker gjenvant den fra IS. Foto: REUTERS/Ari Jalal
MASSEGRAVER: Beinrester, som antas å stamme fra drepte fra minoriteten yezidier, blir funnet av Kurdiske styrker utenfor Sinjar i går. Ifølge Irakiske regjeringskilder ble det funnet seks massegraver i byen etter at kurdiske styrker gjenvant den fra IS. Foto: REUTERS/Ari Jalal Vis mer

For to uker siden tok Peshmerga-tropper landsbyen Sinjar, som ligger strategisk plassert ved en hovedvei som brukes til å forsyne området IS kontrollerer. Etter å ha gjenvunnet byen, fant styrkene massegraver der det antas at drepte yezidier har blitt lagt, melder irakiske regjeringskilder.

23000 drept Operation Inherent Resolve, som er navnet på den amerikanskledede innsatsen mot IS i syria har pågått siden 15. juni 2014. Siden da er det gjennomført over 8000 flyangrep mot IS.

Amerikanerne regner nå med at 23.000 IS-krigere er drept i  - 3000 av dem siden midten av oktober.

Ifølge oberst Warren har IS nå 20-30000 soldater under våpen i Irak og Syria til sammen.

Dette tallet er imidlertid forbundet med stor usikkerhet. Så seint som i slutten av september skrev New York Times at 30.000 fremmedkrigere hadde funnet veien til Syria i løpet av det siste året.

Utfordringen for den USA-ledede koallisjonen er at IS - til tross for at de mister mange krigere, så langt tilsynelatende har klart å fylle opp i rekkene.

Nå signaliserer USA at de vil trappe opp bruken av spesialstyrker på bakken.

Flere spesialstyrker - Vi setter inn spesialstyrker for å hjelpe irakiske og kurdiske peshmerga-styrker for å øke trykket på IS. Disse spesialsoldatene vil over tid bli i stand til å gjennomføre ransakinger, befri gisler, samle opplysninger og fange IS-ledere, sa USAs forsvarsminister Ashton Carter til forsvarskomiteen i dag.

Styrkene skal ifølge Bloomberg operere etter modell fra styrkene som drepte Osama bin Laden i Abbottabad, Pakistan i 2011.

Amerikanske spesialstyrker har alledere gjort flere operasjoner inne i både Syria og Irak.