PÅ HØY TID: USAs forsvarsminister Leon Panetta oppfordrer Israel til å bedre forholdene til sine naboer, og gjenoppta fredsforhandlingene med palestinerne. Foto: EPA/JIM LO SCALZO/SCANPIX
PÅ HØY TID: USAs forsvarsminister Leon Panetta oppfordrer Israel til å bedre forholdene til sine naboer, og gjenoppta fredsforhandlingene med palestinerne. Foto: EPA/JIM LO SCALZO/SCANPIXVis mer

USA: - Israel må bedre forholdene til nabolandene

Israel må gjøre en større innsats for ikke å bli fullstendig isolert fra nabolandene, mener USAs forsvarsminister Leon Panetta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dessverre har vi sett i løpet av det siste året at Israel er blitt mer isolert fra det som tradisjonelt har vært landets sikkerhetspolitiske partnere, sa Panetta fredag.

Han oppfordret israelerne til å bedre forholdene til land som Tyrkia, Egypt og Jordan. I tillegg mener han det er på høy tid at Israel starter nye fredsforhandlinger med palestinerne.

- Bare kom dere til det fordømte forhandlingsbordet! Problemet akkurat nå er at vi ikke klarer å få dem til det fordømte bordet, sa Panetta da han talte under et arrangement i Washington.

Forsvarsministeren understreket at USA forsøker å bedre stabiliteten i Midtøsten og sørge for Israels sikkerhet.

- Men Israel har og et ansvar for å prøve å nå disse målene som vi deler, framholdt Panetta.

Ingen garantier Det har den siste tiden også vært spekulasjoner om at Israel planlegger et angrep mot Iran på grunn av landets omstridte atomprogram.

Den amerikanske forsvarsministeren understreker at det ikke er noen garantier for å lykkes i et eventuelt angrep mot Irans atomanlegg.

Panetta har flere ganger sagt at bruk av militærmakt mot Iran kan få utilsiktede konsekvenser. Nå gir han også uttrykk for at atomanleggene kan være vanskelige å sette ut av spill i et militært angrep.

- Det virker som om det i beste fall kan forsinke atomprogrammet, kanskje med ett år eller to.

Forsvarsanalytikere har tidligere sagt at Iran forsøker å skjule deler av sitt atomprogram i anlegg under jorden.

- For å være ærlig er noen av målene veldig vanskelige å nå fram til, fortsatte Panetta.

Uforutsigbart Han påpeker også at et angrep mot Iran kan gå hardt utover de allerede kriserammede økonomiene i Europa og USA, og at det kan utløse en uforutsigbar voldsspiral.

- Det kan ende med en opptrapping som ikke bare innebærer tap av mange liv, men som også vil dra Midtøsten inn i en konfrontasjon og konflikt som vi vil angre på, sa den tidligere CIA-sjefen.

USA og flere andre vestlige land mistenker Iran for å ville utvikle atomvåpen, mens Iran selv hevder at landets atomprogram kun har fredelige formål.
(NTB)