USA: - Vi er i krig med IS

Det hvite hus erklærte fredag at USA er i krig med jihadistene i Den islamske staten IS.

UKLARHET : - Jeg føler at «krig» er feil ord og analogi, men faktum er at vi er engasjert i en svært betydelig global innsats for å stanse terrorvirksomhet, sa utenriksminister John Kerry til CBS News tidligere denne uka. Her på rundtur i Midtøsten for å samle støtte til kampen mot. Foto: REUTERS/Brendan Smialowski/Pool
UKLARHET : - Jeg føler at «krig» er feil ord og analogi, men faktum er at vi er engasjert i en svært betydelig global innsats for å stanse terrorvirksomhet, sa utenriksminister John Kerry til CBS News tidligere denne uka. Her på rundtur i Midtøsten for å samle støtte til kampen mot. Foto: REUTERS/Brendan Smialowski/Pool Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dermed oppklares en språklig uklarhet etter at utenriksminister John Kerry i flere TV-intervjuer syntes å nøle med å kalle amerikanske operasjoner mot IS «krig».

Et av president Barack Obamas fremste mål før han ble tvunget inn i konflikten med IS var nettopp å avslutte krigene til forgjengeren George W. Bush og ikke bli engasjert i nye kriger.

Men etter at administrasjonen er blitt presset til å oppklare enhver uklarhet om hvordan president Barack Obama ser på konflikten, etterlot Det hvite hus og Pentagon liten tvil om hvor de står.

- USA er i krig med ISIL på samme måte som vi er i krig med al-Qaida og al-Qaida-tilknyttede bevegelser over hele kloden, sa talsmann for Det hvite hus, Josh Earnest, fredag.

Den islamske staten (IS) kalte seg tidligere ISIL. Talsmann for Pentagon, admiral John Kirby, gjorde det klart at USA ikke utkjemper den siste Irak-krigen, men brukte likevel samme språk som Earnest.

- La det være helt klart: Vi vet vi er i krig med ISIL på samme måte som vi er i krig med al-Qaida, sa han.

Mens Kerry denne uka var på rundtur i Midtøsten for å samle støtte til kampen mot IS, ville han ikke bruke ordet «krig». Han advarte mot å gå inn i en krigsfeber og ville heller snakke om en større antiterrorisme-operasjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer