USA: - Vi kvalmes av dette brutale drapet. Storbritannia: - Fullstendig avskyelig

Ny IS-henrettelse vekker avsky.

NY VIDEO. Dette er et bilde fra videoen IS publiserte i kveld. Foto: AP / NTB Scanpix
NY VIDEO. Dette er et bilde fra videoen IS publiserte i kveld. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den islamske staten (IS) har offentliggjort en video hvor en person som skal være den amerikanske journalisten Steven Sotloff, får strupen skåret over.

Steven Sotloff ble bortført i Aleppo nord i Syria i fjor.

I videoen som angivelig viser likvideringen av ham, advarer en maskert mann andre land mot å slutte seg til USAs «onde allianse» mot IS. Samtidig retter mannen trusler mot et navngitt britisk gissel, ifølge SITE, en gruppe som sporer aktiviteten til terrororganisasjoner på internett.

Mannen som skal være Sotloff, sier selv i videoen at han nå «betaler prisen» for beslutningen USAs president Barack Obama har tatt om å bombe IS i Irak.

Andre halshogging IS-opprørerne slapp i august en video som viste drapet på den amerikanske journalisten James Foley, som ble bortført i 2012. Denne videoen har amerikanske myndigheter bekreftet at er ekte.

I videoen fra august ble også Sotloff vist fram, den gang i live. IS sa da at hans skjebne ville avgjøres av om USA fortsatte å bombe i Irak. Bombardementet fortsatte.

Enkelte etterretningsfolk tror ifølge avisa The New York Times at Sotloff kan ha blitt drept samtidig med Foley, men at videoen av drapet på ham er blitt holdt igjen av propagandahensyn.

Den maskerte mannen som står ved Sotloffs side i den nye videoen, er angivelig den samme mannen som drepte Foley.

- Jeg er tilbake, Obama, og jeg er tilbake på grunn av din arrogante utenrikspolitikk mot Den islamske stat, sier skikkelsen, som snakker med britisk aksent.

- Så lenge dine raketter fortsetter å treffe våre folk, vil våre kniver fortsette å treffe halsen til dine.

Sterke reaksjoner Amerikanske myndigheter kan foreløpig ikke bekrefte om det nye videoopptaket er ekte.

- Dette vil bli analysert veldig nøye av amerikanske myndigheter og våre etterretningsfolk, sier Josh Earnest, pressetalsmann i Det hvite hus.

Jan Psaki, talskvinne i USAs utenriksdepartement, reagerer kraftig.

- Hvis videoen er ekte, kvalmes vi av dette brutale drapet på nok en uskyldig amerikaner. Våre tanker går til Sotloffs familie, sier hun.

Storbritannias statsminister David Cameron fordømmer likvideringen på det sterkeste.

- Det er en fullstendig avskyelig, foraktelig handling, sier Cameron.

Ba om nåde I slutten av august ba Sotloffs mor IS' leder Abu Bakr al-Baghdadi om nåde for sønnen.

- Jeg ber deg om å bruke din autoritet til å spare hans liv og til å følge i fotsporene til profeten Mohammed, som beskyttet bokfolket, sier Sotloffs mor i et videobudskap til Baghdadi, med henvisning til den muslimske profetens beskyttelse av kristne og jøder under islamsk lov.

- Som mor ber jeg om at du er rettferdig, viser nåde og ikke straffer sønnen min for ting han ikke kan kontrollere, sa Shirley Sotloff.

IS har erobret betydelige områder i Syria og Irak og har erklært opprettelsen av et såkalt kalifat i områdene. Sotloff var i Syria som frilansjournalist da han ble bortført i fjor. Han har blant annet skrevet for nyhetsmagasinet Time.

Minst to andre amerikanere holdes fortsatt som gisler av IS.

(NTB)