USA advarer India og Pakistan

Amerikanske myndigheter frykter at krigsopptrappingen mellom India og Pakistan vil ta søkelyset bort fra deres egen krig mot terror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det hvite hus har satt inn maksimale diplomatiske forsøk på å hindre at situasjonen mellom India og Pakistan skal utvikle seg til en krig. Forsvarsminister Donald Rumsfeld sier at de har sagt tydelig i fra til begge parter, melder BBC.

Både president George W. Bush og utenriksminister Colin Powell har snakket med de to atomrivalene på telefon.

Ifølge BBC frykter USA at situasjonen i India og Pakistan skal stjele fokus fra USAs egen kamp mot terror. Også Storbritannias utenriksminister, Jack Straw, sa i går at han er «dypt bekymret» for utviklingen.

Den pakistanske opptrapping er den største noen sinne, sier militære kilder i landet. Til og med større enn under krigen mot India i 1971, melder CNN.

USA følger med

Rumsfeld snakket i går til pressen etter at Delhi og Islamabad kom med nye sanksjoner mot hverandre på rad og rekke.

- Vi kommer til å følge situasjonen tett. Vi har, forsiktig men tydelig, fortalt partene vårt syn på saken, sier Rums feld.

USA frykter at Pakistan vil flytte soldater fra grensa mot Afghanistan til India-grensa.

- Det har foreløpig ikke skjedd, og det er oppløftende. Det ville vært en stor skuffelse for oss, sier Rumsfeld.

- Vil bli den siste krig

Titusener soldater, flyskvadroner, artilleri og raketter står nå overfor hverandre langs den 180 mil lange grensa mellom India og Pakistan.

- Hvis vi har et valg, vil det ikke bli krig. Hvis India blir tvunget til krig, vil den bli så kraftfull at det ikke vil bli behov for en ny krig i framtida, sa den indiske ministeren Pramod Mahajan på et offentlig møte i Bombay i går.

Pakistan har til nå vært langt mer tilbakeholdne med retoriske utfall enn det India har vært, og har flere ganger sagt at konflikten må løses ved forhandlinger.

- Pakistan har vist maksimal tilbakeholdenhet, og benyttet diplomatiske kanaler, sa talsmannen for det pakistanske utenriksdepartementet i går, og la til at president Pervez Musha rraf var villig til å ha samtaler med Indias statsminister.

- Ballen er nå på Indias halvdel. Vi er klare til samtaler når som helst, hvor som helst, på hvilket som helst nivå. Det er opp til India å svare.

Og svaret fra Indias utenriksminister var dette: - Det er verken praktisk eller mulig for India å starte nye samtaler med Pakistan for øyeblikket.

- Ikke atomkrig

India og Pakistan har kriget før og spenningen mellom landene ble utløst etter at en selvmordsbomber angrep det indiske parlamentet for to uker siden. Delhi hevder at angrepet som tok livet av 14 mennesker var støttet av pakistansk etterretning.

Pakistan tilbakeviser disse påstandene.

Både India og Pakistan har atomvåpen, men pakistanske myndigheter sier at det ikke vil bli aktuelt å bruke atomvåpen.

- Atomvåpnene skal avskrekke og er ikke ment som noe annet, ingen bør overhodet vurdere å ta slike våpen i bruk, sa den pakistanske generalmajoren Rashid Qureshi i går.< P>De to landene har kjempet tre kriger siden 1947.

PÅ RANDEN AV KRIG: Spenningen på grensa mellom India og Pakistan er stigende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer