USA advarer mot kupp i Haiti

USAs utenriksminister Colin Powell advarer opposisjonen i Haiti mot å styrte president Jean-Bertrand Aristide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi kommer ikke til å godta noe utfall som strider mot grunnloven. Vi kommer ikke til å godta noe utfall som på den ene eller annen måte ulovlig forsøker å fjerne Haitis valgte president, sier Powell.

Han får støte fra Jamaicas utenriksminister Keith Knight, som for tiden har formannsposten i den karibiske samarbeidsorganisasjonen Caricom.

- Vi kommer ikke til å godta noen form for statskupp. Ethvert skifte i Haiti må skje i henhold til grunnloven, sier Knight.

Væpnet opprør

Nærmere 50 mennesker er drept den siste uka i Haiti, der væpnede opprørere har tatt kontroll over flere byer med krav om presidentens avgang.

Politistyrker støttet av Aristide-tilhengere har de siste dagene gjenerobret flere av byene, men kritiseres for brutalitet av opposisjonen i landet.

Den en gang så karismatiske presten Jean-Bertrand Aristide ble valgt til president i Haiti i 1990, men ble styrtet i et militærkupp året etter og tvunget i eksil i USA.

Invasjon

I 1994 ble Aristide gjeninnsatt etter en amerikansk invasjon og har siden ledet den fattige karibiske nasjonen.

USA frykter at den nye krisen i Haiti skal føre til en ny bølge av båtflyktninger, men utelukker en ny invasjon av landet.

Ifølge Powell vurderer Washington derimot å støtte opp om et regionalt initiativ om å sende en politistyrke til Haiti for å komme Aristide til unnsetning.

Haitis regjeringshær ble oppløst da de forrige kuppmakerne ble styrtet i 1994.

NTB-Reuters