USA advarer Russland mot å beskytte Snowden

Det hvite hus advarer Moskva mot å gi varsleren Edward Snowden en «propagandaplattform».

SKAL DISKUTERE SNOWDEN: Snowden bekreftet fredag at han på nytt søker om asyl i Russland. Asylsøknaden blir et tema når president Barack Obama fredag ringer sin russiske kollega Vladimir Putin, bekrefter talsmann Jay Carney i Det hvite hus. Foto. AFP/MANDEL NGAN/NTB SCANPIX
SKAL DISKUTERE SNOWDEN: Snowden bekreftet fredag at han på nytt søker om asyl i Russland. Asylsøknaden blir et tema når president Barack Obama fredag ringer sin russiske kollega Vladimir Putin, bekrefter talsmann Jay Carney i Det hvite hus. Foto. AFP/MANDEL NGAN/NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snowden bekreftet fredag at han på nytt søker om asyl i Russland. Asylsøknaden blir et tema når president Barack Obama fredag ringer sin russiske kollega Vladimir Putin, bekrefter talsmann Jay Carney i Det hvite hus.

Han sier Obamas regjering har gitt beskjed til land verden rundt om at USA ønsker at Snowden returneres til hjemlandet, hvor han er siktet for spionasje etter at han lekket informasjon om USAs omfattende overvåkingsprogram.

På spørsmål om hvilke følger det vil få for Russland dersom det gir Snowden asyl, sa Carney at «det å gi Snowden en propagandaplattform er i strid med den russiske regjerings tidligere uttalelser om Russlands nøytralitet». Det er også «uforenlig med russiske forsikringer om at de ikke vil at Snowden skader amerikanske interesser ytterligere», ifølge Carney.

Snowden håper å få midlertidig beskyttelse av russiske myndigheter inntil det blir mulig for ham å reise til et av de søramerikanske landene som har tilbud ham politisk asyl. (NTB)