USA advarte mot dette

Se den unike videoen fra terrorangrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA advarte India om et mulig angrep fra sjøen før onsdagens terroraksjon mot Mumbai, sier en høytstående tjenestemann i Det hvite hus.

Tjenestemannen vil ikke gå i detalj, men bekrefter at USA videreformidlet informasjon om at terrorister planla et angrep og at de kunne benytte seg av sjøveien for å ta seg inn i Mumbai.

Minst 172 personer mistet livet i terrorangrepene mot flere mål i Mumbai. Over 200 mennesker ble såret i aksjonen som varte fra onsdag til lørdag.

En kilde i det amerikanske utenriksdepartementet uttalte tirsdag at gruppen som står bak terrorangrepene helt eller delvis var Pakistan-basert.

— Det er flere gode grunner til å tro at gruppen hadde tilholdssted på pakistansk territorium, sier tjenestemannen.

Krever utlevering

Pakistan lover å gjøre alt for å komme til bunns i hvem som sto bak terrorangrepet i Mumbai, men vil ikke kommentere Indias utleveringskrav. I India har terrorangrepet ført til intern oppvask.

Pakistans utenriksminister Shah Mehmood Qureshi foreslo tirsdag at de to nabolandene bør etablere en «mekanisme» for felles etterforskning av angrepet som tok minst 172 liv, og som indiske myndigheter mener at «pakistanske elementer» sto bak.

Han sa ingenting om Indias krav om å få utlevert 20 navngitte personer. I stedet fremholdt han at den pakistanske regjeringen og hæren står samlet og at de er fullt og helt i stand til å forsvare Pakistans grenser, geografi og ideologi.

Indiske etterforskere mener at gruppa Lashkar-e-Taiba, en væpnet islamistisk gruppe med base i Pakistan, sto bak angrepet i forrige uke. En kilde i det amerikanske utenriksdepartementet uttalte tirsdag at gruppen som står bak terrorangrepene helt eller delvis var Pakistan-basert.

Intern oppvask
Angrepet har for øvrig ført til en intern oppvask i India, der mange er rasende på at landets etterretningstjeneste ikke fanget opp terrorplanene.

Tirsdag opplyste en høytstående tjenestemann i Det hvite hus at USA hadde advart India om et mulig angrep fra sjøen før onsdagens terroraksjon.

Indiske myndighetene blir også anklaget for å ha reagert sent da en togstasjon, to luksushoteller, et jødisk senter og flere andre mål ble angrepet omtrent samtidig,

Støtte fra verden
India har de siste dagene stilt strenge krav til Pakistan om å bidra til å ta de skyldige. Også USA, Storbritannia og EU har oppfordret Pakistan til samarbeid, og onsdag kommer USAs utenriksminister Condoleezza Rice på besøk til New Delhi.

— Verdenssamfunnet står bak oss, også USAs nyvalgte president Barack Obama, sa Indias utenriksminister, Pranab Mukherjee, tirsdag.

Blant de 20 navngitte personene som India krever utlevert, er den antatte hovedmannen Dawood Hassan Ibrahim — en indisk mafiasjef som ifølge indisk etterretning kan være hjernen bak terrorangrepet.

Ibrahim skal ha bånd til al-Qaida og er fra før etterlyst av USA og Interpol, blant annet for terrorbombene som kostet 257 mennesker livet i Mumbai i 1993.

— Det blir vanskelig å fortsette fredsprosessen med Pakistan om ikke landet samarbeider i etterforskningen av Mumbai-angrepene, sier Indias utenriksminister Pranab Mukherjee.

Pakistan advarer
Pakistan har på sin side advart mot at stor oppmerksomhet om situasjonen i India vil kunne føre til at Pakistan blir tvunget til å trappe ned innsatsen mot væpnede grupper i grenseområdene mot Afghanistan.

Opplysningene om at det var den ytterliggående islamistiske gruppen Lashkar-e-Taiba og Dawood Hassan Ibrahim som sto bak, kommer fra den eneste overlevende av gjerningsmennene, 21 år gamle Ajmal Amir Kasav. Ibrahim antas å være blant dem som finansierer Lashkar-e-Taiba, og gruppa hevdes også å ha bånd til pakistansk etterretningstjeneste.

Kasav, som kommer fra den pakistanske delen av Kashmir, skal i avhør ha fortalt at 24 unge menn ble trent opp i leire to steder i Pakistan. Ti personer ble til slutt utvalgt til å delta i angrepet.

(NTB)