Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA advarte om terror på julemarkeder

Sendte ut skriv til amerikanske statsborgere. Hevdet IS kunne være i ferd med å planlegge terror på julearrangementer i Europa. 

JULEMASSAKREN: En person er pågrepet for å ha kjørt en lastebil gjennom et julemarked i Berlin. Minst 12 mennesker ble drept og 48 skadd. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 12 mennesker ble drept da en lastebil kjørte inn i en folkemengde ved et julemarked i Berlin mandag kveld.

Har du bilder, video eller tips? Kontakt oss på 2400 / 2400@db.no

Åstedet er et julemarked ved Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche, ved handlegata Kurfürstendamm sentralt i den tyske hovedstaden.

Foreløpig er motiv uklart, men det tyske politiet sier de mistenker at handlingen er terror.

Innenriksministeren i Nordrhein-Westfalen, Rolf Jäger, kaller også handlingen et «terrorangrep».

- Informasjonen vi har så langt har ledet oss til den konklusjonen, sier en talsmann for Jäger, ifølge Der Spiegel.

- TUSENVIS AV MENNESKER I GATENE: Utenriksreporter Asbjørn Svarstad forteller over telefon hvordan stemninga i Berlin er, og hva vi kan si så langt om hendelsen som skjedde mandag kveld, 19. desember, da en lastebil kjørte inn i en folkemengde og drepte minst ni personer. Video: Storyful / CNN Vis mer

Hendelsen kommer under én måned etter amerikanske myndigheter advarte sine statsborgere mot å oppsøke slike julemarkeder i Europa i tiden før jul.

«Utenriksdepartementet minner amerikanske statsborgere om den økte risikoen for terrorangrep i Europa, spesielt under juletiden. Amerikanske statsborgere bør vise aktsomhet dersom de besøker julefestivaler, arrangementer og markeder utendørs», het det i reiseadvarselen, ifølge Sky.

«Troverdig informasjon»

Skrivet ble sendt ut til amerikanske statsborgere verden over.

Her hevdet også det amerikanske utenriksdepartementet at de satt på «troverdig informasjon» om at IS og al-Qaida og andre militante grupper planla angrep i Europa, «med et fokus på den kommende høytidssesongen».

Det er i skrivende stund uklart hvem som eventuelt sto bak angrepet i Berlin mandag kveld.

Gjaldt til 20. februar

Advarselen ble sendt ut 22. november, dagen etter terrormistenkte ble arrestert i Strasbourg, en by kjent for sitt store julemarkedet. Advarselen er gjeldende til 20. februar 2017.

Ingen konkrete land nevnes i den amerikanske advarselen, men det vises til tidligere terrorangrep i Frankrike og Belgia.

Tysk politi opplyste på en pressekonferanse mandag kveld at en mistenkt er pågrepet ved seierssøylen, ca. en kilometer unna åstedet. Dette samsvarer med vitneopplysninger om at en mann flyktet i retning Tiergarten.

Foreløpig har tysk politi ikke gitt ut noen opplysninger om den pågrepne mannen, men kilder i politiet sier til den tyske avisen Die Welt at den pågrepne er pakistansk og at han kom til Tyskland som flyktning i februar.

Berliner Zeitung på sin side mener å vite at mannen er afghansk, og at det skal ha vært vanskelig å med sikkerhet fastslå hans identitet fordi han skal ha operert med flere forskjellige navn. Men også de skriver at mannen kom til Tyskland i februar.

Mannen ble avhørt i natt, ifølge The Guardian

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!