- USA-agentene er dyktige folk

- Begge de to som er navngitt er «gamle kjenninger», sier Rødt-politiker Erling Folkvord

- DYKTIG AGENT: - Jeg har ikke hørt om denne organisasjonen tidligere, men begge de to personene som ble navngitt i TV2 er «gamle kjenninger», sier Rødt-politiker Erling Folkvord, som forteller at han har hørt at Olaf Johan Johansen, tidligere politiinspektør og anti-terrorsjef i Politiets Overvåkingstjeneste, var en dyktig agent da han også jobbet mot innvandrermiljøer i Norge. Foto: SCANPIX
- DYKTIG AGENT: - Jeg har ikke hørt om denne organisasjonen tidligere, men begge de to personene som ble navngitt i TV2 er «gamle kjenninger», sier Rødt-politiker Erling Folkvord, som forteller at han har hørt at Olaf Johan Johansen, tidligere politiinspektør og anti-terrorsjef i Politiets Overvåkingstjeneste, var en dyktig agent da han også jobbet mot innvandrermiljøer i Norge. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): TV 2 Nyhetene avslørte i går at en hemmelig etterretningsgruppe i Oslo på oppdrag fra USA har overvåket nordmenn systematisk i over ti år. Blant de norske overvåkerne er flere tidligere polititopper og eks-ansatte fra Politiets sikkerhetstjeneste som har blitt lønnet av amerikanerne.

TV 2 har navngitt to av agentene: Olaf Johan Johansen (71), tidligere politiinspektør og anti-terrorsjef i Politiets Overvåkingstjeneste, og Gunnar Tveit, tidligere politiavdelingssjef ved Oslo politidistrikt.

- Gamle kjenninger - Jeg har ikke hørt om denne organisasjonen tidligere, men begge de to personene som ble navngitt i TV2 er «gamle kjenninger», sier Rødt-politiker Erling Folkvord, som forteller at han har hørt at Olaf Johan Johansen, tidligere politiinspektør og anti-terrorsjef i Politiets Overvåkingstjeneste, var en dyktig agent da han også jobbet mot innvandrermiljøer i Norge.

Gruppen, «Surveillance Detection Unit» (SDU), består ifølge TV 2 av 15-20 personer, og skal ha vært plassert i 6. etasje i den såkalte Handelsbygningen like ved den amerikanske ambassaden i Oslo.

- Dyktig verver - Han ble beskrevet som en dyktig verver for PST, på den måten at han var i stand til å inngi tillit, sier Folkvord. Han forteller at Johansen ble regnet som kunnskapsrik og at han også ga utrykk for at han var negativt innstilt til de regimene potensielle informanter hadde rømt fra.

- Jeg aner ikke om dette var personlig synspunkter han hadde eller om det var en del av yrkesutøvningen, sier Folkvord, som ikke er forundret over at Johansen ble rekruttert av USA.

- Jeg syner det singler i glasshus når stortingspolitikere kritiserer USA for dette. Da Stortinget instruerte Lundkommisjonen til å ikke omtale lovbrudd hvis det kunne skade forholdet til utenlandske tjenester innførte de straffefrihet for lovbrudd begått i samarbeid med MI6, Mossad og CIA. Dermed ga de blankofullmakt for at ikke bare utenlandske tjenester, men også norske tjenestemenn, kunne bryte loven så lenge det var i samarbeid med utenlandske tjenester, sier Folkvord.

- INNGA TILLIT: - Han ble beskrevet som en dyktig verver for PST, på den måten at han var i stand til å inngi tillit, sier Erling Folkvord. Foto: SCANPIX
- INNGA TILLIT: - Han ble beskrevet som en dyktig verver for PST, på den måten at han var i stand til å inngi tillit, sier Erling Folkvord. Foto: SCANPIX Vis mer