ATOMPROGRAM. Nord-Koreas diktator Kim Jong-un har et atomprogram som skaper bekymring i Vesten. Nå åpner imidlertid USA for forhandlinger med det lukkede landet. Foto:REUTERS/KCNA/NTB scanpix
ATOMPROGRAM. Nord-Koreas diktator Kim Jong-un har et atomprogram som skaper bekymring i Vesten. Nå åpner imidlertid USA for forhandlinger med det lukkede landet. Foto:REUTERS/KCNA/NTB scanpixVis mer

USA-allierte raser mot atomavtalen med Iran. Nå åpner USA for forhandlinger med Nord-Korea

Frykter våpenkappløp i Midtøsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA åpner for å forhandle med Nord-Korea om det lukkede landets atomprogram. Men om Pyongyang er interessert, er høyst tvilsomt, melder nyhetsbyrået NTB onsdag morgen.

USA er klare til slike forhandlinger hvis samtalene er troverdige, omhandler hele Nord-Koreas atomprogram og resulterer i konkrete og irreversible steg i retning atomnedrustning, sier talsmann John Kirby i det amerikanske utenriksdepartementet ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

Lite sannsynlig Uttalelsen kom samme dag som USA og de andre stormaktene i den såkalte 5+1-gruppa landet en avtale med Iran om Teherans atomprogram.

Tankesmia 38 North mener imidlertid det er lite sannsynlig at forhandlinger med Pyongyang innledes.

- Jeg tror ikke Nord-Korea er interessert i slike samtaler, ettersom landet har klart å bygge opp sitt atomvåpenlager og likevel sett enkelte økonomiske framskritt, sier Joel Wit ved tankesmia.

Også Carnegie Endowment for International Peace tviler på at Nord-Korea ønsker forhandlinger. Irans atomprogram var ikke en forutsetning for regimets overlevelse, men det er det nordkoreanske programmet for regimet i Pyongyang, heter det fra tankesmia.

I Iran er gleden stor etter at en avtale med stormaktene kom i land. Når partene nå er kommet til enighet, er forventningen at landets økonomi, som er rammet av år med sanksjoner, stabiliseres og at hverdagen blir enklere.

Våpenkappløp Ifølge britiske The Times  har flere av de USAs viktigste allierte advart de seks stormaktene som har underskrevet avtalen om at risikerer å starte et våpenkappløp i Midtøsten. 

Saudi-Arabia og Israel er rasende.

- Iran får nå en sikker vei til å skaffe seg atomvåpen. Mange av restriksjonene som skulle hindre det, blir nå opphevet, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu tirsdag morgen.

- Iran vinner jackpot, en cash-bonanza på hundrevis av millioner av dollar som gjør at landet kan fortsette med sin aggresjon og terror i regionen og i verden. Dette er en feil av historiske dimensjoner, sa han videre.

Saudi-Arabia mener avtalen gir Iran muligheten til å fortsette terror-finansiering.

Iran vil få omkring 150 milliarder dollar, drøye 1200 milliarder korner i fryste midler, og nabolandene i Midtøsten fryktet at pengene skal gå til terrororganisasjonen Hezbollah i Libanong, Assad-regimet i Syra og militsen i Irak og Jemen.

Også britiske The Telegraph mener Iran har fått uforholdsmessig mye ut av avtalen, og kaller det hele dårlig håndbverk.

Skaper bekymring Nord-Koreas atomprogram har i årevis skapt bekymring og usikkerhet blant vestlige land.

Nord-Korea gikk i vår ut og hevdet at de har muligheten til å utvikle miniatyriserte atomvåpen. Dette skal være et skritt i retning av å bygge atomraketter, skriver CNN.

- Vi har ei tid hatt evnen til å produsere atomstridshoder i miniatyr, samt masseprodusere disse, sier det nordkoreanske militæret i en uttalelse.

Det er ikke første gang landets myndigheter hevder dette, men påstandene er blitt trukket i tvil av forsvarseksperter.

Samtidig har sjefen for de amerikanske styrkene i Sør-Korea, general Curtis Scaparrotti, uttalt at han tror Nord-Korea har teknologien som behøves for å utvikle små atomstridshoder, skriver CNN.

Atomvåpen er ikke blitt brukt i noen væpnet konflikt siden atombombene ble sluppet over de japanske byene Hiroshima og Nagasaki i 1945.

Nord-Korea har også ut bilder de mente viste at de sendte raketter fra ubåter, bildebevis som trolig er falske.