USA-ambassade flytter likevel

Dramatisk helomvending i Oslo bystyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): To representanter i Oslo bystyre snudde, og dermed flytter USAs ambassade ut fra sentrum til Huseby allikevel. Det er resultatet av et dramatisk bystyremøte i ettermiddag.

Alle tegn pekte i retning av at nabodemonstrantene på Huseby hadde samlet flertall MOT flytting av ambassaden dit. Men Tom Pape fra Arbeiderpartiet brøt med sin partigruppe og Ane Willumsen stemte mot sine Venstre-kolleger, melder NRK. 

Tidligere hadde Kari Pahle sagt fra at hun ikke ville stemme sammen med sine partifeller for fortsatt ambassade på Drammensveien. Dermed ble det 30-29 i voteringen for flytting til Husebyskogen.

Festning i sentrum

Etter terrorangrepene mot USA i 2001, har sikkerhetstiltakene rundt den amerikanske anbassaden i Drammensveien økt kraftig. Motstanderne av fortsatt ambassade i vis a vis Slottsparken har fryktet et terrormål og en festning i hovedstadens sentrum i uoverskuelig framtid.

Men motstanderne av inngrep friområdet i Husebyskogen så ut til å ha vunnet kamp - inntil voteringen i ettermiddag.

Gahr Støre-press 

Arbeiderpartiets rutinerte kommunepolitiker Tom Pape la i følge Nettavisen vekt på at utenriksminister Jonas Gahr Støre har engasjert seg for Huseby helt i innspurten av den betente tomtestriden. Det er første gang Pape har brutt med Ap-gruppen i bystyret.

Også Venstres gruppe hadde bestemt seg for å stemme mot Huseby-alternativet.  Men representanten Jennie Johnsen ble syk, og vararepresentant Ane Willumsen har lenge flagget ut hun ville  stemme for Huseby.

FLYTTER Ikke lenger festning i Drammensveien - USAs ambassade flytter til Huseby.