USA-ambassaden informerte norsk olje- og innenrikspolitikk

763 dokumenter fra den amerikanske ambassaden i Oslo i Wikileaks-lekkasjen.

INFORMERTE OM NORGE: I materialet gjort tilgjengelig av Wikileaks er det 763 rapporter fra den amerikanske ambassaden til Washington. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
INFORMERTE OM NORGE: I materialet gjort tilgjengelig av Wikileaks er det 763 rapporter fra den amerikanske ambassaden til Washington. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere hundre tusen amerikanske dokumenter ble søndag kveld publisert av Wikileaks.

763 av dokumentene er utstedt ved den amerikanske ambassaden i Oslo.  

Hemmeligstemplet 24 av dokumentene er stemplet som hemmelige, mens 379 er konfidensielle, ifølge Der Spieges oversikt.

11 av dokumentene er klassifisert som «secret noforn». Noforn er en forkortelse for «no foreign nationals», og betyr at dokumentene er hemmelige og ikke kan frigis til andre lands myndigheter.

Den amerikanske ambassaden i Oslo har informert Washington om blant annet olje- og gassindustrien, terrorisme og atomvåpen.  

Det viser oversikten over dokumentene, publisert av The Guardian.

Aktivitet i Irak I oversikten finnes det også dokumenter sendt fra USA-ambassaden i Oslo som tar for seg militær evne og kapasitet, militæroperasjoner, innenriks- og utenrikspolitiske forhold, nasjonal sikkerhet og aktivitet i Irak — muligens relatert til de norske interessene i oljefeltene i Nord-Irak.

Men nøyaktig hvilken informasjon de 763 dokumentene inneholder, det er ikke kjent. De konkrete, spesifikke dokumentene er ikke sluppet enda.

Dokumentene som er publisert er datert helt tilbake til 1966. Men majoriteten av dokumentene er fra 2000-tallet. 114 av dokumentene sendt fra den amerikanske ambassaden i Oslo er datert i 2006.