USA-ambassadør fryktet Muhammed-karikaturer

Tok saken opp med både statsministerens kontor og Jyllands-Posten.

HAR MOTTATT TRUSLER: - Hvis vi trodde at avisen ville trykke tegningene på nytt, ville vi være nødt til å orientere vår regjering og hjelpe våre ambassader verden over med å forberede en mulig reaksjon, understreker ambassadør James Cain i et Wiki-lekket notat. Foto: AFP/Scanpix
HAR MOTTATT TRUSLER: - Hvis vi trodde at avisen ville trykke tegningene på nytt, ville vi være nødt til å orientere vår regjering og hjelpe våre ambassader verden over med å forberede en mulig reaksjon, understreker ambassadør James Cain i et Wiki-lekket notat. Foto: AFP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs tidligere ambassadør i København var så redd for at Jyllands-Posten skulle trykke Muhammed-karikaturene igjen, at han personlig tok saken opp med både statsministerens kontor og Jyllands-Posten.

Det går fram av et WikiLeaks-dokument som jp.dk har lest.

Høsten 2006 vurderte Jyllands-Posten å gjenopptrykke Muhammed-karikaturene på ettårsdagen for den opprinnelige offentliggjøringen. Det førte til mye aktivitet på den amerikanske ambassaden.

Notatet fra ambassadør James P. Cain ble sendt til Washington 29. september 2006, dagen før ettårsdagen. I notatet fremgår det at en journalist i Jyllands-Posten hadde fortalte Cain at avisen vurderte å trykke tegningene på nytt. Det fikk Cain til å ringe direkte til Bo Lidegaard, som var utenriks- og sikkerhetsrådgiver for daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen. Cain ville sjekke om opplysningene kunne stemme.

- Hvis vi trodde at avisen ville trykke tegningene på nytt, ville vi være nødt til å orientere vår regjering og hjelpe våre ambassader verden over med å forberede en mulig reaksjon, understreker ambassadøren i notatet.

Lidegaard var tydelig overrasket over spørsmålet og sjokkert over at avisen kunne vurdere en slik provokasjon, ifølge Cain.

I en senere samtale bekrefter Lidegaard overfor Cain at avisen har vurdert en gjenopptrykking, men rådgiveren sier samtidig at saken er så følsom at statsministerens kontor ikke engang vil advare utenriksdepartementet eller etterretningstjenestene om et mulig gjenopptrykk.

Jyllands-Postens daværende redaktør, Carsten Juste, bekreftet senere overfor USAs ambassadør at avisen hadde overveid å trykke tegningene igjen, men at man hadde konkludert med at det ville være uklokt.

(NTB)

FRYKTET REAKSJONER: James P. Cain, USAs ambassadør til Danmark. Foto: AP/Scanpix
FRYKTET REAKSJONER: James P. Cain, USAs ambassadør til Danmark. Foto: AP/Scanpix Vis mer