Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA-ambassadør nektes å stille i Kongressen

Kongressen har bedt USAs ambassadør i EU, Gordon Sondland, om å stille til høring. Nå setter amerikansk UD foten ned.

KENGURUDOMSTOL: President Donald Trum var raskt ute og forsvarte amerikansk UDs beslutning, og skriver samtidig at Sondland ville endt opp med å vitne foran en kengurudomstol. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Scanpix
KENGURUDOMSTOL: President Donald Trum var raskt ute og forsvarte amerikansk UDs beslutning, og skriver samtidig at Sondland ville endt opp med å vitne foran en kengurudomstol. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Gordon Sondland er en av flere tjenestemenn som Representantenes hus har innkalt til høring i Kongressen, som et ledd i Demokratenes forsøk på å stille president Donald Trump for riksrett. Men bare en time før høringen, kom kontrabeskjeden for diplomaten - Trump-administrasjonen nekter ham nå å stille.

Demokratene har respondert med å kalle utviklingen en hindring, og truer nå med stevning av Sondlands vitneforklaring.

- Sondland er dypt skuffet over at han ikke får vitne i dag. Han reiste til Washington fra Brussel for å forberede seg, og for å være tilgjengelig for komiteens spørsmål, sier ambassadørens advokat, Robert Luskin, ifølge Washington Post.

Kontakten med Ukraina

Bakgrunnen for den planlagte høringen, er blant annet et utdrag av president Donald Trumps samtale med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj 25. juli. En utskrift av samtalen har vist at Trump ba presidenten om å undersøke Joe Biden.

Han inviterer også Zelenskyj til å samarbeide med USAs justisminister. Samtalen eskalerte seinere med et varsel fra en etterretningskilde.

OFFENTLIGGJORT: Telefonsamtalen mellom Donald Trump og Ukrainas president, Volodomyr Zelenskyj, er offentliggjort. Skjermdump: Det hvite hus. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

Avsløringene har ført til at Trump har havnet i hardt vær og riksrettsprosess. Sondland skal sammen med USAs tidligere spesialutsending til Ukraina, Kurt Volker, ha vært involvert i Trumps forsøk på å få Ukraina til å etterforske Joe Biden og sønnen Hunter Biden for korrupsjon.

- Dypt skuffet

I løpet av denne samtalen skal Trump hele åtte ganger ha forsøkt å overtale Zelenskyj til å etterforske far og sønn Biden.

Utenriksminister Mike Pompeo anklager Kongressen for trakassering og nekter både Sondland, Volker og andre UD-ansatte å stille til høring.

Sondland sa seg i utgangspunktet villig til å forklare seg tirsdag, men opplyste samme dag via sin advokat at han fikk ordre fra eget departement om å holde seg borte.

- Sondland er dypt skuffet over at han ikke få vitne, sier advokaten Robert Luskin.

- Kengurudomstol

Donald Trump forsvarer beslutningen i en Twitter-melding.

«Han ville ha vitnet for en totalt kompromittert kengurudomstol, der Republikanerne er fratatt sine rettigheter, og sanne fakta ikke får komme fram i offentligheten», skriver Trump.

«Kangaroo court» betegner en domstol som ikke tar hensyn til vedtatte juridiske standarder.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media