ANNERKJENNER OPPOSISJON:  President Barch Obama fortalte at USA mener opposisjonskoalisjonen representerer den syriske befolkningen. Koalisjonen jobber med å gjøre seg klar for å ta over dersom Syreias president Bashar al-Assad trekker seg tilbake. Foto: AP Photo / Paul Sancya / NTB Scanpix
ANNERKJENNER OPPOSISJON: President Barch Obama fortalte at USA mener opposisjonskoalisjonen representerer den syriske befolkningen. Koalisjonen jobber med å gjøre seg klar for å ta over dersom Syreias president Bashar al-Assad trekker seg tilbake. Foto: AP Photo / Paul Sancya / NTB ScanpixVis mer

USA anerkjenner syrisk opposisjon

President Barack Obama understreker at ekstremistgrupper ikke bør spille noen rolle for Syrias framtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har tatt en beslutning om at den syriske opposisjonskoalisjonen nå inkluderer, reflekterer og representerer den syriske befolkningen nok til at vi kan betrakte den som den legitime representanten for det syriske folk, sa Obama til TV-kanalen ABC News tirsdag.

USA arbeidet iherdig bak kulissene da syriske opprørs- og opposisjonsgrupper møttes i Qatar i forrige måned med sikte på å danne en representativ opposisjonskoalisjon.

Beslutningen var ventet og bidrar til å gi opprørerne større internasjonal legitimitet. Men den fører ikke til at USA ennå er klar til å støtte opprørerne med våpen.

Frankrike var det første vestlige landet som i forrige måned formelt anerkjente Den syriske nasjonalkoalisjonen (SNC) som rettmessig representant for det syriske folk. Storbritannia, Tyrkia og nå sist Norge har senere fulgt eksempelet.

Men flere land har nølt med å anerkjenne SNC på grunn av tvil om koalisjonen representerer alle sektorer av det syriske samfunn.

Tidligere tirsdag førte USA Al-Nusra-fronten, som er knyttet til al-Qaida, opp på sin terrorliste. USA gjør det klart at slike ekstremistgrupper ikke bør spille noen rolle i byggingen av Syrias framtid.

Selv om Al-Nusra representerer et lite mindretall, har gruppa vært en av de mest effektive gruppene i kampen mot regimet til Bashar al-Assad. Det har gjort vestlige land bekymret for at ekstremister er i ferd med å ta kontroll over opprøret.

(NTB)