USA angrep mål i Sudan og Afghanistan

WASHINGTON (NTB): USA angrep i kveld påståtte geriljabaser i Afghanistan og en kjemisk fabrikk i Sudans hovedstad Khartoum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Bill Clinton avbrøt ferien sin og erklærte at basene trente terrorister i nettverket til den saudarabiske mangemillionæren Osama bin Laden, som mistenkes for å stå bak bombeaksjonene mot USAs ambassader i Kenya og Tanzania for to uker siden.

  Taliban-regimet i Afghanistan opplyste senere at bin Laden var i god behold etter angrepene. En talsmann for regimet opplyste at angrepene ble rettet mot Khost og Jalalabad i den østlige delen av landet.

  Angrepene fant ifølge forsvarsminister William Cohen sted samtidig (kl 19.30 norsk tid), men han ville ikke opplyse hva slags styrker som ble brukt. Cohen antydet at det var av hensyn til sikkerheten til styrker som fortsatt kunne befinne seg i områdene.

Treningsleir

Forsvarssjef Henry Shelton opplyste på en pressekonferanse i Pentagon at bin Ladens leire i Afghanistan besto av seks avdelinger, der rekrutter fikk våpentrening og ideologisk opplæring. Cohen mente mange hundre, kanskje flere tusen terrorister er utdannet der, og sa at angrepet hadde vært forberedt i flere dager.

  Fabrikken i Khartoum ble drevet av regjeringen og produserte komponenter til kjemsike våpen, ifølge amerikanerne.

Lewinsky-saken

Saudiaraberen, som har erklært USA hellig krig, har nær kontakt med myndighetene i Sudan.

  Siden angrepet kom bare dager etter at president Clinton innrømmet utroskap med Monica Lewinsky og mens presidentens oppslutning på meningsmålingene dalte, var det ikke til å unngå at noen straks trakk sammenlikninger med filmen «Wag the Dog», der en amerikansk president simulerer krig med Albania for å avlede oppmerksomheten fra sine seksuelle utskeielser.

  Cohen avviste enhver forbindelse mellom angrepene og Clintons problemer.

Taliban-venn

Sudans innenriksminister hevdet i en samtale med CNN at to amerikanske fly hadde bombet fabrikken i det nordlige Khartoum. Han fremholdt at fabrikken er privateid og produserer medisiner.

  Forsvarsminister Cohen understreket på pressekonferansen flere ganger at aksjonene ikke bare var gjengjeldelse for ambassadeattentatene i Afrika, selv om Clinton fremholdt at USA har «overbevisende dokumentasjon» for at bin Laden finansierte og organiserte dem.

Raketter

Ifølge andre kilder i det amerikanske forsvaret ble det ikke brukt fly i noen av angrepene, men krysser-raketter som ble avfyrt fra marinefartøyer.

  Det ytterliggående Taliban-regimet i Afghanistan har nektet å utlever bin Laden og benekter at han var innblandet i bombeterroren, der minst 257 mennesker ble drept, av dem 12 amerikanere.

  Blant USAs bevis mot saudiaraberen er vitneutsagnet fra palestineren Mohammed Sadiq Odeh, som ble arrestert i Karachi samme dag som bombene eksploderte.

Trusler

- Vi har klare bevis for at de planlegger flere terroranslag mot amerikanere og andre, og at de forsøkte å skaffe seg kjemiske våpen, sa president Clinton rett før han forlot ferieøya Martha's Vineyard for å returnere til Washington med flyet Air Force One.

  Flere tidligere diplomater og pårørende etter ofre for andre terroraksjoner har anklagd Clinton og utenriksminister Madeleine Albright for å fare med svada når de har lovet å straffe de ansvarlige for ugjerningene i Kenya og Tanzania.

  Andre har antydet at sex-skandalen svekker presidenten og dermed USAs handlekraft.

  De ensidige amerikanske aksjonene mot Afghanistan og Sudan vil trolig bli positivt mottatt på hjemmebane, selv om senator Arlen Specter, som er republikaner, uttrykte undring over at gjengjeldelsen kom så raskt.

  - Jeg støtter kraftig svar på terrorisme, men forbindelsene må først være grundig bevist, fremholdt Specter.

  Han mente det var mulig at sexskandalen påvirket Clintons reaksjon.

<B>AVBRØT FERIEN:</B> En skulle kanskje tro at president Clinton hadde trengt noen dagers ferie med familien, men i dag avbrøt han denne for å vende tilbake til Washington. Nå er det angrepene i Sudan og Afghanistan som gjelder.<br>