USA-angrep vekker undring

USAs rakettangrep mot en legemiddelfabrikk i utkanten av Khartoum vekker undring. Sudan er ikke knyttet til bombene i Kenya og Tanzania, og er heller ikke kjent for å ha kjemiske eller biologiske våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA hevder at fabrikken som ble angrepet produserte ingredienser til VX nervegass, men har ikke lagt fram dokumentasjon som viser dette.

Pentagons egen rapport om spredning av kjernefysiske, kjemiske og biologiske våpen fra november 1997 nevner ikke Sudan med et ord.

Heller ikke Det internasjonale instituttet for strategiske studier (IISS) eller det anerkjente svenske fredsforskningsinstit uttet SIPRI har antydet at Sudan har eller er i ferd med å anskaffe kjemiske eller biologiske våpen.

Det britiske tidsskriftet Jane's Intelligence Review meldte tidligere i år at en gruppe islamske ledere i oktober 1997 angivelig var blitt enige om å starte produksjon av nervegass, men ingenting tyder på at så har skjedd.

Myndighetene i Sudan hevder at amerikanernes angrep rammet en av det afrikanske kontinentets største og mest moderne legemiddelprodusenter, den privateide al-Shifaa-fabrikken i Bahri, på et industriområde om lag 20 kilometer nord for hovedstaden.

(NTB)