USA angriper Falluja

CNN melder om kraftige kamper i den sunnimuslimske byen Falluja i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et amerikansk AC-130-fly skjøt mot to mål i byen, melder CNN. Flyet skal først ha avfyrt 25-30 runder med det tv-kanalen mener var 105 millimeters kanoner mot ett mål i byen. Deretter vendte flyet rundt og angrep mot et annet mål omkring 150 meter fra det første.

En talskvinne for de amerikanske styrkene nektet overfor Reuters å kommentere hva som utløste kampene i Falluja, som varte omkring en halvtime. Hun ville heller ikke fortelle hva slags mål det var amerikanerne angrep.

- Jeg hører mer enn 10 eksplosjoner i minuttet. Branner lyser opp nattehimmelen. Jorda rister under føttene mine, sa et vitne til Reuters tidligere i kveld.

Oppfordring til motstand

Vitner sier til Reuters at amerikanske fly og tanks skjøt mot bydelen Golan i Falluja. TV-bildene fra CNN viser eksplosjoner og branner i byen.

Samtidig med lyden av eksplosjoner kunne man høre rop fra høytalere på moskeene i byen, der brannmenn ble oppfordret til å mobilisere, melder nyhetsbyrået AP. Ropene fra moskeene kunne også høres i bakgrunnen under CNNs sendinger fra byen. Tv-kanalen mener det var vers fra koranen som ble lest opp under og etter kampene.

Flyveblader

Tidligere i dag skal amerikanske fly ha sluppet flyveblader over Falluja, der opprørerne ble oppfordret til å overgi seg. Ifølge AP hadde flyvebladene dette budskapet: «Gi opp, dere er omringet. Hvis du er en terrorist, pass deg, for din siste dag var i går. For å redde livet, avslutt motstanden og overgi deg til koallisjonsstyrkene nå. Vi kommer for å arrestere deg.»

Kampene i kveld startet omkring klokka 20.30 norsk tid, flere timer etter at amerikanernes frist for at opprørerne skulle levere inn våpnene sine gikk ut.

«Defensive» handlinger

Amerikanske styrker avviser at de angriper, men hevder at de sikter på stillinger som tidligere har skutt mot US Marines. BBCs reporter Jennifer Glasse, som oppholder seg sammen med amerikanske styrker utenfor Falluja, sier offiserer beskriver kveldens handlinger som «defensive».

US Marines har omringet byen med omkring 300 000 innbyggere i tre uker. Falluja er regnet som et av de sterkeste sentrene for motstand mot koallisjonsstyrkene i Irak.

De amerikanske styrkene skulle i dag slutte seg til fellespatruljer med irakiske politifolk i byen, men den amerikanske Irak-administratoren Paul Bremer opplyste i ettermiddag at det var utsatt til torsdag.

Flere hundre mennesker er drept under beleiringen av Falluja.

I BRANN: Amerikanske styrker innledet i kveld en stor offensiv mot den sunnimuslimske byen Falluja vest for Bagdad. På dette tv-bildet fra CNN ses flammene fra det som trolig er to mål omkring 150 meter fra hverandre som skal være angrepet av et amerikansk AC-130-fly.
AC-130: Dette arkivbildet viser et fly av typen AC-130 som CNN rapporterer ble brukt som støtte for amerikanske bakkestyrker da de gikk inn i Falluja i kveld.