USA angriper IS i Irak

- En ny og mer intens angrepsfase har startet, skriver NBC.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det amerikanske militæret har nå gjennomført et luftangrep mot IS nær Bagdad i det som offisiellt blir beskrevet som begynnelsen på en mer intensivert handlingsplan mot terrorgruppa, melder NBC News.

De amerikanske flyene angrep IS for å støtte de irakiske sikkerhetsstyrkene i området sør i Bagdad, skriver NBC.

Aldri før
USA innledet i forrige måned operasjoner mot IS, men amerikanske fly har ikke tidligere vært i aksjon mot stillingene til de militante islamistene i områdene rundt Bagdad, sør i Irak, opplyser USAs sentralkommando.

USA opplyser at det dreier seg om ett angrep på IS ved Bagdad og ett mot IS-krigere ved Sinjarfjellet i Nord-Irak søndag og mandag.

I angrepene ble seks kjøretøyer ødelagt ved Sinjar, og en IS-stilling som skjøt mot irakiske styrker ved Bagdad, ble truffet.

Brutal framrykking USA startet bombingen av IS-stillinger i Nord-Irak etter at de militante islamistene bare på få dager rykket fram og tok kontroll over store deler av det nordlige Irak uten at den irakiske regjeringen kunne hindre det.

Under framrykkingen ble hundrevis av mennesker, blant dem soldater, halshogd, mens kristne, yezidier og sjiamuslimer ble tvunget til å konvertere til ekstremistenes versjon av sunniislam.

Nyheten om helgens opptrapping kommer mens en rekke land har gått sammen om å støtte Irak i kampen mot IS, og bare en uke etter at Obama ga ordre om nådeløs krig mot ekstremistene, inkludert angrep i Syria og utvidede operasjoner i Irak.

CIA mener at IS råder over så mange som 31.500 krigere, flere tusen av dem ekstremister fra vestlige land, i sin kamp for å opprette og utvide et såkalt islamsk kalifat.

- Krig
Det er ingen tvil om at situasjonen er anspent.

- USA er i krig med ISIL på samme måte som vi er i krig med al-Qaida og al-Qaida-tilknyttede bevegelser over hele kloden, sa talsmann for Det hvite hus, Josh Earnest, fredag.

Den islamske staten (IS) kalte seg tidligere ISIL. Talsmann for Pentagon, admiral John Kirby, gjorde det klart at USA ikke utkjemper den siste Irak-krigen, men brukte likevel samme språk som Earnest.

- La det være helt klart: Vi vet vi er i krig med ISIL på samme måte som vi er i krig med al-Qaida, sa han.

• Dagbladet oppdaterer saken.