USA antyder angrep mot Iran

- Man trenger bare ta ut én del av atom-prosjektet deres, sier USAs FN-ambassadør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Styret i FNs atomenergibyrå IAEA møttes i dag i Wien for å diskutere Irans atomprogram. Regimet i Teheran hevder fremdeles at det har fredelige hensikter med framstillingen av anriket uran, mens IAEA er bekymret for at Iran framstiller atomvåpen.

- Jeg har fremdeles et stort håp om at det kan komme en avtale på bordet denne uken, sier Mohamed ElBaradei ifølge AP

Hva et eventuelt kompromiss kan bestå av er foreløpig svært uklart.

Tilspisser seg

Iran har så langt ikke vist noen tegn til å bry seg om det 35 land store atomenergibyråets konklusjoner, og truer med å øke hastigheten på uran-anrikingen om FN velger å behandle saken i Sikkerhetsrådet, en beslutning som vil bli tatt om kort tid.

Mens den offisielle amerikanske holdningen så langt har vært forholdsvis tilbakeholden når det gjelder sanksjoner mot Irans stadig mer aggressive atomprogram, gjør FN-ambassadør John Bolton det nå klart hva som vil skje fra USAs side om ikke utviklingen stoppes.

- De må vite at alt nå ligger på bordet, og de må forstå hva det innebærer. Man trenger bare å ta ut én del av den kjernefysiske operasjonen deres for å få hele opplegget til å rase sammen, uttalte Bolton på et møte med britiske parlamentsmedlemmer i forrige uke, ifølge en representant fra Labour som var til stede.

Formuleringen blir tolket som at Bolton antyder et angrep mot det mest sårbare anlegget i produksjonen av potensielt bombemateriale. Det skriver den britiske avisa Guardian i dag.

- SMERTEFULLE KONSEKVENSER: USAs FN-ambassadør John Bolton legger ikke fingrene imellom, og er langt krassere enn utenriksminister Condolezza Rice. Foto: AP/SCANPIX
- SMERTEFULLE KONSEKVENSER: USAs FN-ambassadør John Bolton legger ikke fingrene imellom, og er langt krassere enn utenriksminister Condolezza Rice. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

- CIA skeptisk

I går holdt Bolton også en mer offisiell tale om temaet, der truslene heller ikke var skjult spesielt nitidig.

- Iran må være klar over at om de fortsetter langs veien mot internasjonal isolasjon, vil konsekvensene bli smertefulle, sa han på en konferanse med de pro-israelske lobbyistene i The American-Israel Public Affairs Committee. 

- Desto lenger vi venter med å konfrontere trusselen som Iran representerer, desto vanskeligere og mer uregjerlig vil det bli å løse dette. Vi må være forberedt på omfattende løsninger og bruke alle verktøy vi har tilgjengelig for å stoppe trusselen fra det iranske regimet, uttalte Bolton ifølge Guardian.

Forsvarsdepartementet Pentagon på sin side signaliserte overfor den britiske utenrikskomiteen at det mest gunstige nå er å kreve en militært håndhevet embargo av Iran. Det er et forslag som kan kastes inn i FNs sikkerhetsråd «som en håndgranat, for så å se hva som skjer», mener de amerikanske haukene.CIA skal være mer skeptisk til en militær løsning på konflikten, og deler utenriksdepartementets nåværende offisielle oppfatning, at «ingen har sagt at det haster med å iverksette umiddelbare sanksjoner av noe slag», som Condolezza Rice sa i går.

- USA har beviser

Mens flere av haukene i USAs utenrikspolitikk altså rasler kraftig med sablene, prøver andre å holde dialoglinjene åpne.

- En konfrontasjon bør unngås for enhver pris. For at det skal gå, må diplomatiet få tid til å virke, sa Indias statsminister Manmohan Singh i dag, ifølge nyhetsbyrået AP.

India har tette bånd til Iran, og vil ikke forskuttere hva de vil stemme når IAEA nå skal ta endelig stilling til om den uforutsigbare konflikten oversendes Sikkerhetsrådet.

Hvis det skjer, vil USA ifølge denne ukens utgave av magasinet Time presentere angivelige bevis for at iranerne bygger en atombombe tilsvarende den som ble sluppet over Nagasaki i 1945. Tegninger av bomben skal ha blitt funnet på en bærbar PC som CIA klarte å få tak i i Iran for to år siden.

<B>TRUER MED "OPPTRAPPING":</B> Irans sjefforhandler i atomspørsmål, Ali Larijani, ga søndag klar beskjed om at Iran ikke lar seg rokke av at IAEA vurderer å sende saken videre til Sikkerhetsrådet.