VIL BEKJEMPE ASSAD: Opposisjonen i Syria vil bekjempe president Bashar al-Assad og hans voldelige regime. På spørsmål om USA vil bevæpne opposisjonen svarer de at de kanskje vil vurdere ytterligere tiltak for å få kontroll på situasjonen. AFP PHOTO/BULENT KILIC
VIL BEKJEMPE ASSAD: Opposisjonen i Syria vil bekjempe president Bashar al-Assad og hans voldelige regime. På spørsmål om USA vil bevæpne opposisjonen svarer de at de kanskje vil vurdere ytterligere tiltak for å få kontroll på situasjonen. AFP PHOTO/BULENT KILICVis mer

USA åpner for å bevæpne den syriske opposisjonen

- Utelukker ikke ytterligere tiltak i fravær av forandring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA åpner tilsynelatende for å bevæpne opposisjonen i Syria, skriver nyhetsbyrået Reuters. Flere kilder har uttalt at regjeringen vil vurdere «ytterligere tiltak» for å få kontroll på situasjonen i Syria.

- Vi mener at vi befinner oss i en situasjon hvor vi, det internasjonale samfunnet, er nødt til å handle slik at overgangen fra Assad til en mer demokratisk fremtid i Syria må skje før situasjonen blir for kaotisk, sa Jay Carney, pressesekretær i det hvite hus under en pressekonferanse tirsdag.

Han understreker at USA ikke ønsker å bidra til ytterligere militærisering av Syria, men at de ikke utelukker alternative tiltak for å bekjempe president Bashar al-Assad og hans voldelige regime.

- Vi utelukker ikke at vi, sammen med våre internasjonale partenere, kan bli nødt til å vurdere ytterligere tiltak for å forsikre at en fredlig og demokratisk overgang kan finne sted i Syria, sier Carney.

Fravær av forandring - Vi mener fortsatt at en politisk løsning vil være det beste i Syria, sier han.

KAN FÅ VÅPEN?: Fler kilder i den amerikanske regjeringer har uttalt at de ikke utelukker ytterligere tiltak for å stoppe det syriske regimet.Foto: AFP PHOTO/AZHAR SHALLAL
KAN FÅ VÅPEN?: Fler kilder i den amerikanske regjeringer har uttalt at de ikke utelukker ytterligere tiltak for å stoppe det syriske regimet.Foto: AFP PHOTO/AZHAR SHALLAL Vis mer

En talskvinne for utenriksdepartementet uttalte også på tirsdag at nye løsninger kan vurderes i «fraværet av forandring».

- Vi ønsker ikke å bidra til ytterligere militærisering av Syria. Vi ønsker ikke å se voldsspiralen øke. Når det er sagt, hvis vi kan få Assad til gi etter for presset må vi kanskje vurdere ytterligere tiltak, sier Victoria Nuland sa hun ble spurt om å bevæpnde opposisjonen er et alternativ.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bombet i 18 dager Uttalelsene kan tyde på et meningsskifte hos den amerikanske regjeringen som så langt har vært imot å bevæpne den syriske opposisjonen.

I hele 18 dager har det syriske regimet bombet byen Homs. Opposisjonen hevder minst 106 mennesker skal ha bli drept i angrepene i går, og Røde Kors har bedt om daglige pauser i bombingen slik at de kan komme seg inn med nødhjelp til de berørte områdene.

- Den nåværende situasjonen krever en umiddelbar bestemmelse om humanitære pauser i kampene. I Homs og i andre berørte områder har hele familier sittet fast i hjemmene sine i dagesvis uten mulighet til å gå ut for å hente mat, vann eller for å få medisinsk hjelp, sier Røde Kors president Jakob Kellenberger til CNN.

UTELUKKER IKKE: Jay Carney, pressesekretær i det hvite hus, uttalte tirsdag at alternative tiltak kan vurderes hvis ting ikke forandrer seg i Syria. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite
UTELUKKER IKKE: Jay Carney, pressesekretær i det hvite hus, uttalte tirsdag at alternative tiltak kan vurderes hvis ting ikke forandrer seg i Syria. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite Vis mer

Det syriske regimet trappet opp angrepene mot den sivile befolkningen etter at en FN resolusjon som tok sikte på å stoppe blodbadet og få Assad til å gå av, ble blokkert av Russland og Kina. EU, USA og Den arabiske liga har innført sanksjoner mot presidenten og hans regime.