ÅPNER FOR FORHANDLINGER: USA åpner for å forhandle med Taliban - som har vært amerikanernes fiende nummer én i Afghanistan. Foto: AP Photo/Dimitri Messinis/Scanpix
ÅPNER FOR FORHANDLINGER: USA åpner for å forhandle med Taliban - som har vært amerikanernes fiende nummer én i Afghanistan. Foto: AP Photo/Dimitri Messinis/ScanpixVis mer

- USA åpner for å forhandle med Taliban

Obama-administrasjonen snur på hælen og følger Karzais råd, ifølge The Guardian.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det hvite hus revurderer nå Afghanistan-strategien og åpner nå for å forhandle med høytstående medlemmer av Taliban, ifølge den britiske storavisa The Guardian.

Afghanistans president, Hamid Karzai, har sammen med britiske og pakistanske myndigheter tatt til orde for slike forhandlinger, mens USA har nektet.

Et ledd i tilbaketrekningen Det skjer samtidig som at USA fastholder tilbaketrekning fra Afghanistan i juli i 2011, og ifølge The Guardian skal administrasjonen i Washington i det stille oppfordre Karzai til å ta ledelsen i forhandlingene.

Det har tidligere versert påstander om at den afghanske presidenten har møtt opprørsgeneralen Sirajuddin Haqqani,for å angivelig få på plass en forsoningsprosess. Haqqanis Taliban-nettverk er beskrevet av militærtopper fra både USA og NATO som deres største strategiske trussel i Afghanistan. Nettverket har utført de mest dødelige angrepene i Afghanistan de siste åra.

- Det er uklart hva som skal være USAs posisjon, men det er enighet om at Karzai skal lede dette. Det er ventet at Pakistan vil ha en rolle i å skape enighet mellom Afghanistan og Haqqani-nettverket.

- Ingen militær løsning - Det er en endring i måten man tenker på i Washington. Det er ingen militær løsning. Det betyr at man må finne på noe annet, sier en høytstående kilde i Obama-administrasjonen til The Guardian.

- Det var noe som manglet - og det var møter med Talibans ledelse, sier kilden.

PRIO-direktør og Afghanistan-ekspert Kristian Berg Harpviken er ikke overrasket over at USA nå tar en helomvending når det gjelder tilnærmingen til Taliban.

- Som ventet - Det har helt klart vært ventet. Jeg har selv vært i Washington noen ganger i det siste, og på ulike møter om Afghanistan og der har det blitt snakket mye om nettopp det å forhandle med Taliban mellom møtene.

HELOMVENDING: Obama-administrasjonen åpner for å forhandle med Taliban, som Afghanistans president Hamid Karzai (t.v) har tatt til orde for. Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais/Scanpix
HELOMVENDING: Obama-administrasjonen åpner for å forhandle med Taliban, som Afghanistans president Hamid Karzai (t.v) har tatt til orde for. Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais/Scanpix Vis mer

Han mener det er en direkte konsekvens av at man ser at man ikke lykkes med den militære operasjonen i landet.

- De har sett at dette må behandles politisk, og Obama har helt siden han ble president drevet med å omdefinere problemet og utfordringen i Afghanistan. Men dette er nok et viktig steg i retning uttrekningen i 2011.

Han tror holdningsendringen vil bli mer omstridt i Europa enn i USA, fordi amerikanerne begynner å synes kostnadene i menneskeliv begynner å bli store. Det å komme seg ut er det viktigste, mener Harpviken.

- Det blir spennende å se hvordan de mest iherdige Taliban-kritikerne ter seg i forbindelse med dette. Blant annet har USA en utenriksminister, Hillary Clinton, som lenge har gått knallhardt ut mot Taliban. For henne er nok rettigheter for kvinner et viktig hensyn, men for andre er det ikke det, sier han.

- Har satt for høye krav tidligere Heller ikke Afghanistan-ekspert og rådgiver ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) Helge Lurås er overrasket over helomvendingen.

- Det har tidligere blitt gjort forsøk på å få ikke-ideologiske opprørere til å legge ned våpnene og i praksis overgi seg. Realiteten er at det er vesten og regjeringsstyrkene som er på vikende front og ikke i posisjon til å stille høye krav, sier Lurås.

Han mener man nå må legge lista lavere for krav over hvem man kan forhandle med.

PAKKER SAKENE: At Obama-administrasjonen åpner for å forhandle med Taliban sees som et ledd i tilbaketrekningen som skal skje i juli i 2011. Foto: EPA/Khider Abbas/Scanpix
PAKKER SAKENE: At Obama-administrasjonen åpner for å forhandle med Taliban sees som et ledd i tilbaketrekningen som skal skje i juli i 2011. Foto: EPA/Khider Abbas/Scanpix Vis mer

- Etter min oppfatning har de satt urealistisk høye krav.

En høytstående pakistansk diplomat bekrefter dette synet.

- Den afghanske regjeringen har allerede vært i møter med Taliban, Haqqani-nettverket, Gulbuddin Hekmatyar og Mullah Omar. Amerikanerne har satt latterlige betingelser for møter. Man kan ikke sette så høye krav når man taper, sier diplomaten.

- En klar del av exitstrategien Han er enig i at det kan oppfattes som spesielt at man nå åpner for å forhandle med folk som har sørget for tap i egne linjer, i tillegg til at amerikanerne har utlovet dusører for informasjon som kan lede til Taliban-toppenes arrest.

- Amerikanerne er veldig splittet i synet, men de fleste er ute etter å finne en løsning for det uføret de har havna i og prøver å være fleksibel og pragmatisk.

Han understreker at USA trolig vil ha en armlengdes avstand fra samtalene, til tross for at de endrer holdning.

- Men dette er helt klart en del av exitstrategien, der man kan finne en framorhandlet løsning. Grunnen til at de endrer strategi er at de ikke har lykkes militært, sier Lurås.

IKKE OVERRASKET: PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken mener helomvendingen er en direkte konsekvens av at man ser at man ikke lykkes med den militære operasjonen i landet. Foto: PRIO
IKKE OVERRASKET: PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken mener helomvendingen er en direkte konsekvens av at man ser at man ikke lykkes med den militære operasjonen i landet. Foto: PRIO Vis mer
- EN DEL AV EXITSTRATEGIEN: NUPI-rådgiver og Afghanistan-ekspert mener holdningsendringen helt klart er en del av USAs nye exitstrategi. Foto: NUPI
- EN DEL AV EXITSTRATEGIEN: NUPI-rådgiver og Afghanistan-ekspert mener holdningsendringen helt klart er en del av USAs nye exitstrategi. Foto: NUPI Vis mer