USA åpner for henrettelser utenlands

Kan få følger for Guantánamo-fangene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En endring av det amerikanske militærets regler åpner for at fanger som sitter fengslet utenfor USA, kan henrettes. Det spekuleres på om dette betyr at USA vil begynne å henrette Guantánamo-fanger, melder Politiken og BBC News.

Ingen henrettet på 45 år

Ingen har blitt henrettet i amerikansk militærfangenskap siden 1961, da menig John Bennett ble hengt på kaserna i Fort Leavenworth i Kansas. Men nå åpnes det altså igjen for amerikanske militærhenrettelser.

Seks menn har i flere år sittet på dødscella i Fort Leavenworth, som er det eneste stedet i USA der soldater kan henrettes. Med regelendringen kan nå henrettelsene foregå i hvilket som helst militærfengsel.

Ifølge en amerikansk antidødsstrafforganisasjon kan det bety at de militære forbereder seg på å henrette dødsdømte fanger som sitter i terrorfangenskap på den amerikanske militærbasen Guantánamo på Cuba.

- Vi er bekymret. Det amerikanske militæret har så langt ikke eksekvert dødsdommer med samme iver som delstater som Texas, sier David Elliot, talsmann for Coalition to Abolish the Death Penalty.

Hentydningen til Texas er neppe tilfeldig. George W. Bush, som før han ble president, var delstatens guvernør, godkjente flere henrettelser enn noen guvernør før ham.

Avviser påstandene

I FARESONEN: Fangene på Camp X-Ray på Guantánamo. Foto: Scanpix
I FARESONEN: Fangene på Camp X-Ray på Guantánamo. Foto: Scanpix Vis mer

Den amerikanske hæren avviser påstandene om at det ligger baktanker eller konkrete planer til grunn for skjerpingen av regelverket.

- Vårt militærsystem er blant de mest rettferdige i verden, og det er tekniske og prosedyremessige forhold som ligger til grunn for regelendringen, sier talsmannen.

- Alle militære regulativer blir løpende oppdatert for blant annet å ta hensyn til innførselen av datamaskiner og bruk av satellitteknologi. Reglene blir endret for å følge med i tida, sier han.

Menig Dwight Loving er blant de seks fangene som sitte på dødscella. Han er dømt for å ha drept to taxisjåfører i Texas i 1988.

Loving har brukt opp alle ankemuligheter, og bare president Bushs underskrift mangler. Bush må selv godkjenne alle henrettelser i militærsystemet. Dødsstraffmotstanderne antar at underskriften er på vei.

Guantánamo-rettssakene i gang

På Guantánamo har det så smått blitt fart i de omstridte rettssakene mot, i første omgang, ti av omtrent 500 fanger som sitter fengslet etter terrorangrepene mot USA 11. september 2001.

Påtalemyndigheten har så langt ikke anmodet om dødsstraff i noen av sakene, men hærens talmann bekrefter at hvis så hadde skjedd før den nye regelendringen, ville Guantánamo-fanger blitt overført til Kansas for å henrettes.

En overføring til amerikansk territorium ville på den annen side antakeligvis gi de dødsdømte militærfangene nye appellmuligheter i det sivile rettssystemet.