USA åpner for ulike klima-mål

KYOTO (NTB): USA setter døra på gløtt for en klima-avtale med ulike målsettinger fra land til land. Norge er glad for utspillet, selv om dørsprekken er svært trang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spørsmålet om differensiering, det vil si ulike klimaforpliktelser fra land til land, er et av de mange stridspunktene på Kyoto-konferansen, som åpnet i dag. Norge, Japan, Australia med flere går inn for differensiering, mens USA og EU vil at alle industriland skal redusere sine utslipp av CO2 og andre klimagasser med prosentvis like mye.

Men USA er nå i ferd med å myke opp sin posisjon.

- For å vise fleksibilitet og bidra til framdrift i forhandlingene, er vi villige til å vurdere muligheten for en meget begrenset form for differensiering, sa USAs delegasjonsleder, fungerende viseutenriksminister Melinda Kimble, under åpningen av Kyoto-konferansen i dag.

- Dette er et skritt i riktig retning. Men det kunne godt vært tatt for et år siden, sier Norges delegasjonsleder Harald Dovland. Differensiering er blant Norges viktigste krav under klimaforhandlingene.

Begrenset

Overfor NTB vil verken Kimble eller delegasjonens nestleder konkretisere hvilke kriterier som skal ligge til grunn for differensieringen, eller hvor stor den bør være.

- Vi må se på spesielle forhold i enkelte land. Men forskjellen i målsettinger bør være svært liten, sier Kimble. Hun viser som eksempel til Japans forslag om 5 prosent utslippsreduksjon for alle industriland, men med prutningsmonn for land som har høy energieffektivitet, lave CO2-utslipp per innbygger, eller høy befolkningsvekst.

Selv USA får prutet ned sin klimaforpliktelse etter Japans opplegg, på grunn av høy befolkningsvekst.

- Ikke for de rike

Også EU-kommisjonens miljødirektør, danske Jörgen Henningsen, åpner nå for en viss differensiering. Men bare for noen få land.

- Det kan være aktuelt for land som har CO2-utslipp per innbygger langt under gjennomsnittet for industrilandene. Men vi kan ikke godta at rike land med høye CO2-utslipp skal få differensiere seg nedover fra klimaforpliktelser, sier Henningsen.

Men bortsett fra viljen til å diskutere differensiering, var det lite tilnærming å spore under åpningen av den ti dager lange klimakonferansen. USA og EU står like langt fra hverandre når det gjelder hvor mye utslippene bør kuttes. Og utviklingsland slo igjen døra så det smalt, da USA formelt la fram forslag om at Kyoto-møtet skal sette igang en prosess med sikte på å vedta klimaforpliktelser for u-land innen 2005.

- De fleste industrilandene har ikke en gang fulgt opp det de lovte i Rio for fem år siden, likevel kommer de nå og ber oss begrense våre utslipp. For oss dreier det seg om overlevelse, for dere om luksus, tordnet Kinas delegasjonsleder, Dadi Zhou. Han fikk tilslutning fra en rekke andre u-land.

Arbeidet for en forpliktende, internasjonal klima-avtale blir en kamp i motbakke, spådde Japans utenriksminister Keizo Obuchi da han åpnet klimakonferansen i Japans gamle keiserstad Kyoto mandag.

Kyoto-konferansen skal resultere i en forpliktende avtale om reduserte utslipp av CO2 og andre klimagasser. Men det er ingen som kan garantere at de 150 landene faktisk klarer å bli enige om hvor mye utslippene skal reduseres, hvordan det skal gjøres og, ikke minst, hvem som skal gjøre det.