TALTE: Mahmoud Ahmadinejad presenterte kjente konspirasjonsteorier i FNs 65. generalforsamling. Delegatene fra USA og EU forlot salen, mens Norges representant Trygve Slagsvold Vedum ble sittende. Foto: AFP
TALTE: Mahmoud Ahmadinejad presenterte kjente konspirasjonsteorier i FNs 65. generalforsamling. Delegatene fra USA og EU forlot salen, mens Norges representant Trygve Slagsvold Vedum ble sittende. Foto: AFPVis mer

- USA arrangerte 9/11-angrepene for å hjelpe Israel

Norge satt og hørte på konspirasjonsteoriene til Mahmoud Ahmadinejad, mens resten av Vesten forlot FN-salen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Irans president Mahmoud Ahmadinejad holdt tale i FNs generalforsamling i New York i går. Ikke langt fra der terrorister fløy rutefly inn i World Trade Center og drepte 3000 mennesker, presenterte han sine konspirasjonsteorier for hele verden.

- USAs regjering sto bak angrepene selv, for å redde zionistregimet i Midtøsten, sa Ahmadinejad.

Videre sa han at amerikanere flest tror på konspirasjonsteorien om at amerikanske myndigheter sto bak angrepene 11. september.

- Viktig å lytte Trygve Slagsvold Vedum, Senterpartiets parlamentariske leder, var eneste norske representant tilstede under talen. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) satt i møter.

Da Ahmadinejad presenterte sine antiamerikanske og- semittiske konspirasjonsteorier, valgte diplomater fra USA og EU å forlate salen. Vedum valgte imidlertid å følge norsk tradisjon.

- Jeg valgte å bli sittende under talen. Jeg mener det er viktig at man hører på innlegg og taler man er fullstendig uenig i. Vi ønsker at de som er uenig i våre taler også skal bli sittende, sier Slagsvold Vedum til Dagbladet fra New York.

- Spesiell opplevelse Senterpartipolitikeren måtte selv ta vurderingen da diplomater fra hele den vestlige verden forlot salen.

- Det var en spesiell opplevelse at det reiste seg diplomater på alle kanter og forlot salen. Jeg forstår hvorfor de gjorde det med bakgrunn i hva som ble sagt. Jeg vurderte det der og da at det er i vår tradisjon å holde fram diplomatiets betydning.

Slagsvold Vedum mener den iranske presidenten bevisst gikk inn for å provosere i talen.

- Det er synd at han velger å bruke talestolen på den måten. Men vi må være klare på vårt standpunkt, at vi må tørre å samtale med folk vi er uenig i. Jeg mener diplomatiets dør skal være åpen, selv om jeg er aldri så uenig.

Gahr Støre talte imot Jonas Gahr Støre vakte i fjor oppmerksomhet da han under en FN-konferanse mot rasisme valgte å bli sittende under Ahmadinejads angrep på Israel og jøder. Støre var neste taler på programmet og tok direkte avstand fra det rasistiske innlegget, noe han høstet ros for av jødiske ledere.

Underdirektør i Utenriksdepartementet, Ragnhild Imerslund, sier at Slagsvold Vedum fulgte den norske linja da han ble sittende.

- Norge har ikke for vane å gå ut. Ved tidligere tilfeller har man heller tatt til motmæle enn å markere avstand ved å gå ut. Det ville man også gjort i denne saken, sier Imerslund til Dagbladet.

Imerslund mener det er mer effektivt å ta til motmæle enn å forlate salen.

- Det er vanskelig å ta til motmæle hvis man ikke er tilstede.

Frp kritisk til linja Fremskrittspartiets Mazyar Keshvari, som har iransk bakgrunn, kritiserte Norges dialoglinje etter Støres tale mot Ahmadinejads tale på rasismekonferansen.

- Støres grense for å forlate konferansen var at Ahmadinejad måtte komme med nok en holocaustbenektelse. Henrettelser og tortur av over 120 000 politiske fanger, steining av voldtektsofre, vantro og konvertitter, henrettelse av homofile, henrettelser av mindreårige og brudd på FNs barnekonvensjon og mange andre forbrytelser mot mennesker og menneskeheten er tydeligvis ikke nok for Støre til å foreta seg mer en dialog, skrev Frp-representanten.

Trygve Slagsvold Vedum informerte Norges FN-ambassadør om at han ble sittende, siden han var eneste norske representant tilstede.

BLE: Trygve Slagsvold Vedum sto på Norges linje og ble sittende under talen til Ahmadinejad. Foto: Scanpix
BLE: Trygve Slagsvold Vedum sto på Norges linje og ble sittende under talen til Ahmadinejad. Foto: Scanpix Vis mer